Sök Sök
Meny Meny

Logga in

- Anpassa textstorlek +

Karriärtjänster

Regeringen har beslutat att inrätta statligt finansierade karriärtjänster för lärare. Två spår är möjliga: förstelärare, som helt grundar sig i pedagogisk skicklighet, och lektor som i större utsträckning är en akademisk meritering.

Under förutsättning att man som legitimerad lärare uppfyller de formella kraven i den statliga förordningen är man fri att ansöka om att göra karriär. Det bygger dock på att huvudmannen väljer att inrätta karriärtjänster, något Lärarnas Riksförbund aktivt arbetar för att samtliga huvudmän ska göra.

Det är staten som betalar ut löneökningen för karriärlärarna, 5000 kronor i månaden för förstelärare och 10000 kronor i löneökning per månad för lektorer. Det är viktigt att understryka att det är arbetsgivaren, huvudmannen, som utser vem som ska bli förstelärare och lektor. Förordningen reglerar endast vissa formella krav som ligger till grund för utnämningen.

Lärarnas Riksförbund vill att så många medlemmar som möjligt tar chansen att utvecklas genom denna karriärreform, både genom nya arbetssätt utveckla undervisningen, men också för att få bättre betalt för sådant man redan gör.

Frågor?

Olof Lundborg
olof.lundborg@lr.se
08-6132734.

Ordförande Bo Jansson om karriärtjänsterna

Varför ska du som lärare ansöka om karriärtjänst?

Du som är legitimerad lärare och har undervisat i minst fyra år ska absolut ta chansen att söka en karriärtjänst. Detta är en unik möjlighet att få ett extra lönelyft.

Läs hela intervjun med Bo Jansson ›

  • Tre gånger fler förstelärare på ett år

    Peter Östlund, undervisningsråd Skolverket
    Från 4 000 till 12 000 på ett år. Så många fler har förstelärarna blivit. Det visar siffror från Skolverket, som även visar sta...
    Läs artikeln i sin helhet

Förstelärare

Yrkesskickliga lärare ska kunna bli förstelärare, samtidigt som man fortsätter att undervisa - och få ett lönepåslag med 5000 kronor i månaden.

Vad innebär det att vara förstelärare ›

Lektorer

Personer med lägst licentiatexamen i ett ämne, eller ämnesdidaktik, ska kunna bli lektorer och få ett lönepåslag på 10 000 kronor i månaden.
Vad krävs det av mig för att bli lektor?

Regler för karriärtjänsterna

Här hittar du information om vilka lagar och förordningar som styr inrättandet av karriärtjänster.

Regler för karriärtjänsterna ›Dokumentfil .pdf

Frågor och svar om karriärtjänster

Vem kan söka karriärtjänsterna? Vad förväntas jag göra som förstelärare eller lektor? Hur ska lönen hanteras? Här får du reda på vad som gäller.

Frågor och svar om karriärtjänster ›

Rapportera fel på sidan


Bild med säkerhetsfråga

Tipsa en vän om artikeln


Du vill spara följande sida som genväg

Ansvarig för sidan: Olof Lundborg

Sidan senast uppdaterad: 2015-09-02 20.15