Sök Sök
Meny Meny

Logga in

- Anpassa textstorlek +

Anledningar till medlemskap

En av de viktigaste uppgifterna för oss på Lärarnas Riksförbund är att stödja våra medlemmar med vår samlade erfarenhet och kunskap om skolvärlden och läraryrket. Vi finns över hela landet. På varje skola.

Hos oss finns inga arbetsgivare, det vill säga inga skolledare. Bara lärare och studie- och yrkesvägledare kan bli medlemmar i Lärarnas Riksförbund, som tillsammans arbetar för att göra våra yrken ännu mer attraktiva.

Att vara medlem i Lärarnas Riksförbund innebär många fördelar. Här kan du läsa hur du har nytta av att vara medlem hos oss.

Råd inför anställning

Lön, befattning och arbetsuppgifter – det är många frågor som måste klargöras innan du börjar en anställning.  Regler och rättigheter är olika beroende på vilken anställningsform du har. Vi hjälper dig reda ut begreppen.

Trygghet i anställningen

Diskriminering, omplacering, avstängning, varning, uppsägning eller avsked – du kan hamna i situationer i arbetslivet när du behöver experthjälp till exempel förhandlingsstöd och juridisk rådgivning. Att ordna det på egen hand kan bli kostsamt.

Stöd och råd vid löneförhandling

Du måste vara förberedd och påläst, både vad gäller lönestatistik och argument om du ska lyckas i din löneförhandling. Vi hjälper dig med den informationen. På egen hand finns risken att du blir utlämnad åt arbetsgivarens godtycke. Lärarnas Riksförbund är en garant för att det inte blir snedsitsar eller diskriminering av någon anställd. 

Möjlighet att påverka dina arbetsvillkor

Som medlem hos oss har du möjlighet att påverka utformandet av kollektivavtalet. Frågorna om arbetstid och lön har förts ned till lokal nivå och du har möjlighet att påverka – du får inflytande över din arbetssituation. 

Svar på dina frågor

Vi har välutbildade och kunniga ombud. Förutom lokalombudet på din skola och kommunombudet i din kommun finns det 26 heltidsanställda regionala ombudsmän som kan svara på dina frågor och bistå vid tvister. Det är bara som medlem i Lärarnas Riksförbund som du får tillgång till denna kunskap och service. 

Inkomstförsäkring — ett komplement till a-kassan

Inkomstförsäkringen är en förmån som ingår i ditt medlemskap om du tillhör en a-kassa. Inkomstförsäkringen gör att du kan bibehålla en ersättning på upp till 80 procent av din lön om du blir arbetslös.
 
Välkommen till oss!

Rapportera fel på sidan

Tipsa en vän om artikeln

Vänligen verifiera att du inte är en robot

Du vill spara följande sida som genväg

Ansvarig för sidan: Annette Wärme

Sidan senast uppdaterad: 2018-05-22 16.09

Ansvarig redaktör för sidan: Peter Käll

Idag är det 100 år sedan det första av två riksdagbeslut fattades för att kunna ge kvinnor rösträtt också i Sverige. När 100-årsdagen av det tidigare fattade principbeslutet om en reform av rösträtte...