Sök Sök
Meny Meny

Logga in

David fick hjälp med sin löneutveckling

Under alla år som gymnasielärare i historia och samhällskunskap hade David haft en jämn och stadig löneutveckling. När han var föräldraledig för några år sedan blev den helt plötsligt sämre än tidigare.
Robin gick då och frågade sin chef varför det hade blivit så.

- Rektorn var tydlig med att det hade med min föräldraledighet att göra. Uppenbarligen hade han ingen aning om vad som står i föräldraledighetslagen och när jag berättade det för honom sa han att det inte kunde stämma. Det var en märklig situation, säger David.

- Jag vet att andra på skolan också har haft problem vid sina föräldraledigheter. Jag tror inte att man kan säga att jämställdhet är vår rektors starka sida. Han förstår inte det där med att passa barn.

Eftersom Davids lönerevision hade resulterat i helt olika ståndpunkter tog han kontakt med sitt kommunombud, som kontaktade rektorn.

- Kommunombudet talade med rektorn, men kom inte längre än jag. Rektorn vidhöll att jag inte hade bidragit till skolutvecklingen och därför inte kunde vänta mig högre lön än jag hade fått.

Kommunombudet kontaktade då den regionala ombudsmannen som undrade om David var villig att driva frågan vidare till tvisteförhandlingar, och det var han. Den fackliga representanten kontakt med arbetsgivarens förhandlingsenhet resulterade så småningom i att rektorn på Davids skola ansågs ha fel. På lönespecifikationen han fick lite senare syntes också resultatet: han hade fått det han skulle.

- Jag fick den hjälp jag behövde, det fungerade jättebra. Rektorn och jag har en okej relation nu. Eftersom jag fick barn tätt så var jag borta två läsår i rad, och uppenbart hade rektorn lärt sig något för jag hade inga problem vid nästa lönerevision, berättar David.

- Men jag vet att andra har problem och då säger jag till dem att kontakta facket. Ibland har jag väl funderat över varför jag ska vara medlem, men det sitter i ryggmärgen. Och så tycker jag att min situation under föräldraledigheten visar att jag har gjort rätt - att var medlem i facket är en säkerhet när det händer något.

Rapportera fel på sidan

Tipsa en vän om artikeln

Vänligen verifiera att du inte är en robot

Du vill spara följande sida som genväg

Ansvarig för sidan: Annette Wärme

Sidan senast uppdaterad: 2011-01-17 11.18