Sök Sök
Meny Meny

Logga in

Kristina fick hjälp med en felaktig löneskuld

Kristina fick en felaktigt utbetald lön när hon var tjänstledig från sitt jobb som SO-lärare. Då började problemen.
Kristina fick en felaktigt utbetalad lön på cirka 10 000 kronor för mycket. Hon tänkte att pengarna skulle dras vid nästa utbetalning, eftersom hon fick ekonomiskt stöd av arbetsgivaren under tjänstledigheten.

När ingenting hände gick Kristina efter ett tag upp till lönekontoret och pratade med lönechefen. Då hävdade arbetsgivaren att skulden var drygt 26 000 kronor!

- Jag uppfattade det som om ingen lyssnade på vad jag sa. Jag visade mina beräkningar men vi kom inte överens. När jag gick därifrån var jag riktigt ledsen, säger Kristina.

Kristina har aldrig ifrågasatt att löneskulden skulle återbetalas och bestämde sig för att skriva ett brev där hon presenterade sina egna beräkningar vad gällde löneskuldens storlek. Inte heller denna gång ville lönekontoret gå med på Kristinas uträkning. Istället började de hota henne med kronofogden.

- Då hade det gått lång tid sedan hela historien började och det kändes som det verkligen började bli allvarligt, så jag kontaktade mitt lokalombud eftersom arbetsgivaren uppenbarligen inte brydde sig om vad jag sa, säger Kristina.

Så småningom kopplades den regionala ombudsmannen in som i sin tur kontaktade en revisor. Revisorn konstaterade att Kristinas uträkningar var helt korrekta.

- Då blev jag lugnare,säger Kristina. Det kändes skönt att få hjälp och att veta att många stod på min sida.

Det blev flera möten mellan den fackliga representanten och arbetsgivaren. Arbetsgivaren hävdade länge att deras beräkningsgrund var korrekt och att Kristina var skyldig mer än 16 000 kronor mer än hon själv ansåg. Efter ett tag gick arbetsgivaren med på att den faktiska löneskulden var de 10 000 kronor som Kristina under flera år hade hävdat.

- Samtidigt poängterade arbetsgivaren att löneskulder alltid hanteras på detta sätt i kommunen, så det kanske är fler än jag som har blivit felaktigt behandlade under åren, säger Kristina.
 
- Så här i efterhand tänker jag att det är jätteviktigt att vara med i facket. Jag vet inte var jag skulle ha vänt mig annars. Jag är tacksam för att jag fick hjälp av Lärarnas Riksförbund, men samtidigt kan jag tycka att det är hemskt att arbetsgivaren inte lyssnade på mig, utan att jag var tvungen att dra igång det tunga maskineriet.

Rapportera fel på sidan

Tipsa en vän om artikeln

Vänligen verifiera att du inte är en robot

Du vill spara följande sida som genväg

Ansvarig för sidan: Annette Wärme

Sidan senast uppdaterad: 2011-02-07 16.25