Sök Sök
Meny Meny

Logga in

Mark fick hjälp att få fast anställning

Trots att arbetsgivaren uppmuntrade Mark Warner att utbilda sig till behörig lärare, fick han inget erbjudande om tillsvidaretjänst.

Efter att ha arbetat som obehörig lärare ett tag tyckte arbetsgivaren att Mark borde läsa pedagogik för att bli behörig. Mark började komplettera sin utbildning genom studier parallellt med jobbet, och tog sen sin lärarexamen.

- Då jag gjorde förfrågningar om jag kunde få en tillsvidareanställning framöver, sa rektorn bara att det såg mörkt ut, berättar Mark. Så jag var tillbaka i samma situation som innan jag började plugga.

Diskussionerna om tjänsten fortsatte, men Mark fick inget klart besked. Sedan fick han en ny rektor och en ny tjänst, men fortfarande visstidsanställning.

Då tog Mark kontakt med sitt lokala ombud på skolan.

- Under sommaren kollade vi Lagen om anställningsskydd, LAS, och eftersom jag nu var behörig och ville ha tryggheten i en tillsvidareanställning, så skrev lokalombudet till utbildningschefen och rektorn. Då fick vi tillbaka ett konstaterande om att LAS inte gäller lärare, säger Mark.

Han berättar att lokalombudet reagerade starkt på detta felaktiga besked, och presenterade då alla fakta kring LAS för arbetsgivaren.

Lärarnas Riksförbunds regionala ombudsman kontaktades också, som i sin tur påpekade för utbildningschefen att skolan minsann bröt mot lagen, och att LR därför avsåg att kräva skadestånd.

- Då började det hända saker snabbt, konstaterar Mark.

Mark fick sin tillsvidareanställning, och nu arbetar han som gymnasielärare i biologi och naturkunskap.

Så här i efterskott tycker Mark att hela processen fungerade bra.

- Facket har gett mig ett jättebra stöd och jag är glad att jag gick med i Lärarnas Riksförbund för några år sedan. Man hoppas ju att man inte ska ha behov av deras hjälp, men nu är jag nöjd eftersom det hade varit rätt omöjligt att sätta sig in i alla lagar kring mitt fall.

- Dessutom tror jag att arbetsgivaren lyssnar mer om man har facket i ryggen.

Rapportera fel på sidan

Tipsa en vän om artikeln

Vänligen verifiera att du inte är en robot

Du vill spara följande sida som genväg

Ansvarig för sidan: Annette Wärme

Sidan senast uppdaterad: 2018-03-13 12.15

Ansvarig redaktör för sidan: Peter Käll