Sök Sök
Meny Meny

Logga in

Pelle fick hjälp att förhandla med rektorn

När Pelle skulle tillbaka till jobbet igen efter friåret konstaterade hans rektor att det bara kunde bli tal om 30 procents tjänst eftersom elevunderlaget hade minskat under hans bortavaro.
Per-Martin, eller Pelle som han kallas, tillhör dem som efter sju år som lärare på heltid passade på att ta ett friår. När han våren 2007 skulle tillbaka till jobbet som 4-9-lärare i matte och idrott konstaterade hans rektor att det bara kunde bli tal om 30 procents tjänst eftersom elevunderlaget hade minskat under hans bortavaro.

- Men eftersom jag är idrottslärare hade jag ganska bra kolla på elevantalet och visste att det faktiskt hade ökat, säger Pelle.

Eftersom det inte fanns något lokalt ombud på Pelles friskola tog han kontakt med den regionala ombudsmannen, RO, och då började det hända saker. RO, biträdande RO, Pelle och rektorn hade ett möte. Inför mötet hade ombudet konstaterat att elevantalet visst hade ökat, vilket rektorn då också var tvungen att erkänna.

- Det visade sig att jag var ett klockrent fall för Lagen om anställningsskydd, LAS, eftersom jag hade jobbat på samma skola i sju år, säger Pelle.

Pelle erkänner att han kände sig väldigt besviken över hur han behandlades.
- Jag hade arbetat på samma skola sedan jag fick min examen. Jag var den förste idrottsläraren på skolan och jag hade jobbat jättemycket för att bygga upp hela idrottsverksamheten, säger Pelle och fortsätter:

- Det var inte bara jag som var besviken. Mina kollegor var chockade över hur jag behandlades.

På frågan varför han tror att detta hände honom säger Pelle att det nog var pengarna som styrde.
- Jag hade en rätt bra lön förhållandevis och låg nog topp tre. De ville väl ha in någon ny och billigare.

Nuförtiden är Pelle själv lokalombud på skolan.

- Behovet fanns ju uppenbarligen. Själv har jag varit med i facket sedan lärarutbildningen. Då kändes det som en trygghet om något skulle hända och det visade sig ju stämma. Det hade varit tufft att förhandla själv.

Rapportera fel på sidan

Tipsa en vän om artikeln

Vänligen verifiera att du inte är en robot

Du vill spara följande sida som genväg

Ansvarig för sidan: Annette Wärme

Sidan senast uppdaterad: 2011-01-17 11.19