Sök Sök
Meny Meny

Logga in

Pelle fick hjälp att förhandla med rektorn om sin tjänst

När Pelle Rönnholm skulle tillbaka till jobbet igen efter ett friår, tyckte hans rektor att det bara kunde bli tal om en deltidstjänst, eftersom elevunderlaget hade minskat under hans ledighet.

Per-Martin, eller Pelle som han kallas, tillhör dem som efter sju år som lärare på heltid, passade på att ta ett friår. När han sedan skulle tillbaka till jobbet som 4-9-lärare i matte och idrott fick han bara ett erbjudande om en deltidstjänst på 30 procent.

- Eftersom jag är idrottslärare hade jag ganska bra koll på elevantalet, och visste att det inte var så. Elevantalet hade faktiskt ökat, menar Pelle.

Eftersom det inte fanns något lokalt ombud på Pelles friskola, tog han kontakt med den regionala ombudsmannen, RO, och då började det hända saker.

Lärarnas Riksförbund kallade till ett möte i ärendet. Inför mötet hade ombudet konstaterat att elevantalet bevisligen hade ökat, vilket rektorn naturligtvis också var tvungen att erkänna.

- Det visade sig att jag var ett klockrent fall för Lagen om anställningsskydd, LAS, eftersom jag hade jobbat på samma skola i sju år, säger Pelle.

Pelle kände sig väldigt besviken över hur han behandlades av arbetsgivaren.

- Jag hade arbetat på samma skola sedan jag fick min lärarexamen. Jag var den förste idrottsläraren på skolan, och jag hade jobbat jättemycket för att bygga upp hela idrottsverksamheten, berättar Pelle.

- Det var inte bara jag som var besviken. Mina kollegor var också chockade över hur jag behandlades.

På frågan varför han tror att detta hände honom säger Pelle att det nog var pengarna som styrde.

- Jag hade en rätt bra lön förhållandevis, och låg nog topp tre. De ville väl ha in någon ny och billigare.

Rapportera fel på sidan

Tipsa en vän om artikeln

Vänligen verifiera att du inte är en robot

Ansvarig för sidan: Annette Wärme

Sidan senast uppdaterad: 2018-03-13 12.16

Ansvarig redaktör för sidan: Peter Käll