Sök Sök
Meny Meny

Logga in

Robin fick hjälp med sin föräldraledighet

Rektorn ville att Robin skulle jobba när alla andra var lediga.
Våren 2007 var Robin föräldraledig och valde att inte ta ut föräldraledigheten under sportlovet. Men rektorn på friskolan där Robin jobbar påpekade att han i så fall måste jobba, trots att alla andra lärare var lediga. Det visade sig att rektorn inte riktigt hade förstått hur avtalet egentligen såg ut.

- Rektorn hävdade, efter att hon talat med arbetsgivarorganisationen Almega, att jag som föräldraledig skulle behandlas på ett annat sätt än andra, berättar Robin.

Eftersom Robin och hans rektor hade helt olika syn på saken kontaktade han sitt ombud som konstaterade att Robin hade rätt i sin tolkning. Efter att först varit en lokal tvist kom Robins sak att drivas centralt av Lärarnas Riksförbund som ett brott mot avtalet och mot föräldraledighetslagen.

- Det blev rätt mycket skriverier kring mitt fall eftersom det såg ut att hamna i Arbetsdomstolen, AD. Bland annat skrev en kvällstidningsjournalist som intervjuat mig att jag ville ha lön utan att jobba, säger Robin.

- Det är klart att det kan verka konstigt, men vårt kollektivavtal och föräldraledighetslagen gör att man kan bryta ledigheten under loven. Jag känner inte att jag ska behöva be om ursäkt för att jag utnyttjar en möjlighet som lagen och avtalet faktiskt ger.
 
Även på skolan kände Robin att det var jobbigt.

- Det blev rätt mycket skuldbeläggande från arbetsgivarens sida. Ständigt återkom man till att jag "ville ha lön utan att arbeta" och jag kände mig ibland som en profitör. Tack och lov var de andra lärarna på skolan rätt medvetna om hur det fungerade, säger Robin.

Våren 2008 slutade Robins tvist med förlikning och han fick ut sina pengar (ungefär en veckolön). I dag jobbar han fortfarande kvar som gymnasielärare i svenska och engelska på skolan och har dessutom tagit på sig uppdraget som lokalombud.

- Jag märker att det jag och facket gjorde var viktigt för mina kollegor och för arbetsplatsen. Nu när jag sitter och förhandlar lokala avtal tycker jag att arbetsgivaren nog är lite mer lyhörd och att vi har en aning mer vind i seglen, säger Robin.

- Visst hade det varit roligt om vi hade kunnat vinna i AD, men viktigast är ändå att reglerna i avtalet visade sig hålla!

Rapportera fel på sidan

Tipsa en vän om artikeln

Vänligen verifiera att du inte är en robot

Du vill spara följande sida som genväg

Ansvarig för sidan: Annette Wärme

Sidan senast uppdaterad: 2011-01-17 11.19