Sök Sök
Meny Meny

Logga in

Ulrika fick hjälp att återfå sin tjänst

- Utan facklig hjälp från Lärarnas Riksförbund hade jag inte haft någon tjänst i dag, säger Ulrika, svensklärare på högstadiet i en småländsk kommun.
2009 genomförde kommunen stora nedskärningar. Lärarkåren var inget undantag och Ulrika tillsammans med tre andra kollegor sades upp från sina tjänster.

Klimatet på skolan var vid tillfället dåligt och arbetsvillkoren för de övertaliga lärarna ohållbara. I mars förra året kallade så ordföranden i Lärarnas Riksförbunds kommunförening till ett fackligt möte. Utan något större hopp gick Ulrika dit.

- Där fick vi klart för oss att våra uppsägningar var felaktiga och att vi nu kunde välja att ogiltigförklara dessa, säger Ulrika.

På det fackliga mötet informerades de uppsagda lärarna att kommunen är skyldig att scanna av hela arbetsmarknaden inom den kommunala förvaltningen, inte bara lärartjänsterna. Detta eftersom man kan vara behörig och kvalificerad till andra tjänster inom kommunen. Något som man i alltså inte hade gjort i kommunen där Ulrika jobbade.

- Egentligen trodde jag inte att det här skulle gå vägen, säger Ulrika. Men det gjorde det! Och det var verkligen i sista sekunden vi fick in vårt ogiltigförklarande. Jag minns att vi lämnade in våra papper någon minut innan kommunen stängde för helgen. Hade vi missat detta hade tiden för ogiltigförklarandet gått ut och jag hade varit utan tjänst i dag.

Men så blev det alltså inte. Nästan ett år senare fick Ulrika ett telefonsamtal hon sent kommer att glömma.

- När Förbundet ringde tillbaka och berättade att kommunen insett att de hade gjort fel! Vi fick våra anställningar som lärare tillbaka, säger Ulrika.

- Det var helt fantastiskt underbart. Jag trodde verkligen inte att det skulle hända, att man som enskild lärare med fackets hjälp kunde få rätt mot kommunen. Jag hade till och med börjat titta på andra alternativ, och funderade på att börja plugga igen. Så säker var jag på att tvisten inte skulle lösa sig.

Ulrika tipsar även andra om hur de ska agera om de hamnat i en liknande situation.
- Ta hjälp av facket, det kan du ha obeskrivlig nytta av. Titta på mig, utan Lärarnas Riksförbund hade jag med största sannolikhet inte haft någon lärartjänst i dag.

Rapportera fel på sidan

Tipsa en vän om artikeln

Vänligen verifiera att du inte är en robot

Du vill spara följande sida som genväg

Ansvarig för sidan: Annette Wärme

Sidan senast uppdaterad: 2011-02-07 16.23