Sök Sök
Meny Meny

Logga in

Hjärtat styr valet

I årets högskoleguide från Dagens Nyheter intervjuades Kicki Löhr Johannesson om hur eleverna på hennes gymnasieskola tänker angående lågkonjunkturen och framtidsvalet.

Foto: Benkt Eurenius

"Jag bejakar elevernas drömmar men säger att det är viktigt att också ha en plan B, och att söka om och om igen till den utbildning de verkligen vill gå, säger studievägledaren Kicki Löhr Johannesson. De som tar studenten i vår är inte så bekymrade över lågkonjunkturen och framtidens arbetsmarknad. De väljer det som de drömmer om, berättar studievägledaren Kicki Löhr Johannesson.

Finanskris och arbetslöshet är inte det första dagens gymnasieelev tänker på vid val till högskola eller yrke. Personligt intresse och vad som verkar vara roligt att göra väger tyngre än strategiskt val av bransch. Den erfarenheten har studie- och yrkesvägledaren Kicki Löhr Johannesson vid Bildningscentrum Jan Fridegård i Bålsta utanför Stockholm. I vår samtalar hon och hennes kolleger med cirka 150 gymnasieelever i årskurs tre om deras framtid. Talar ni inte om följderna av den sviktande konjunkturen?
— Jo, jag för på tal att vissa branscher är svåra att få jobb inom, men eleverna är till exempel mera oroliga för att de inte ska komma in på den utbildning de vill.
— Det är ju också svårt att sia om framtiden. Man kan inte veta hur det ser ut om tre till fem år då eleven pluggat färdigt, säger Kicki Löhr Johannesson. Hon påpekar att eleverna "säkert har i bakfickan" hur det ser ut i dag men att de inte för den skull vill lämna sina drömmar. Kicki Löhr Johannesson studie- och yrkesvägleder också skolans elever på komvux. Där är situationen annorlunda.
— Komvuxeleverna ser mera till hur det ser ut med arbete på olika områden i dag, säger hon. Skolan ordnar i vår en resa till universitetet i Uppsala. Två busslaster elever åker för att se studiemiljön och på plats informera sig om högskolestudier."

Enligt Kicki Löhr Johannesson är det bara en tredjedel som väljer att söka direkt till högskola efter gymnasiet. Många väljer att resa eller jobba innan de pluggar vidare.
— Allt flera väljer kvalificerad yrkesutbildning, där en tredjedel av studietiden tillbringas på en arbetsplats. Att många väljer yrkesutbildning beror, menar Kicki Löhr Johannesson, säkert också på att många får jobb direkt när de är färdigutbildade. Håbo kommun, där Bålsta ligger, är rikt på egenföretagare. En del elever söker sig direkt från gymnasiet till företag i kommunen.
— Men en del av dem som gått direkt från gymnasieskolan till jobb är arbetslösa i dag, och det måste man ju också informera om. Men då finns det förstås möjlighet för dem att plugga vidare, menar Kicki Löhr Johannesson. Att Högskoleverket i sin rapport skriver att det under flera år varit svårt att få tag i till exempel förskollärare och fritidspedagoger betyder inte att flera väljer ett sådant program på gymnasiet och vidare studier på detta område. Och att det är "trångt" på mediemarknaden och kanske blir svårt att försörja sig som dansare eller skådespelare avskräcker inte elever att söka utbildningar på dessa områden.
— Jag bejakar deras dröm men säger att det är viktigt att också ha en plan B och att söka om och om igen till den utbildning de verkligen vill gå. Många väljer fortfarande könsbundet, enligt Kicki Löhr Johannesson. Både till gymnasieprogrammen och till högre studier.
— Få tjejer väljer ingenjörsyrken, förhållandevis få killar vill bli sjuksköterskor. Jurist, som är ett mycket populärt yrke att studera till nu, lockar båda könen. En del elever har inga egna tankar alls om vad de vill göra efter gymnasiet. De som går naturvetenskapligt program är i regel de som själva tydligast stakat ut sin studieväg.

Kickis fem bästa tips
1. Tänk på att alla ansökningar till högskolan görs på sajten www.studera.nu
2. Sök i god tid, absolut inte sista dagen.
3. Jämför utbildningens innehåll på olika orter.
4. Gör högskoleprovet, det kan öka chansen att komma in på den utbildning du helst vill gå.
5. Tänk på att du kan behöva söka flera gånger för att komma in på "din" utbildning.

Lisbeth Brattberg
hogskoleguiden@dn.se

Rapportera fel på sidan

Tipsa en vän om artikeln

Vänligen verifiera att du inte är en robot

Du vill spara följande sida som genväg

Ansvarig för sidan: Lena Hartvigsson

Sidan senast uppdaterad: 2017-05-08 15.34

Dokument för nedladdning