Sök Sök
Meny Meny

Logga in

Mötet blev av!

Den 17 augusti blev vi mottagna av Bertil Östberg på utbildningsdepartementet.
Studie- och yrkesvägledarnas forum i Lärarnas Riksförbund har under de två år styrelsen varit verksam skrivit två brev till Jan Björklund och hans stab på Utbildningsdepartementet. Vi har bett om att få träffa Jan Björklund för att få diskutera våra frågor som ofta glöms bort i skolan. Innan semesteruppehållet i sommar fick vi ett samtal från utbildningsdepartementet där vi fick frågan om vi fortfarande var intresserade av att få komma och diskutera våra frågor.

Den 17 augusti blev vi mottagna på utbildningsdepartementet av Bertil Östberg, utbildningssekreterare. Den viktiga fråga vi ville diskutera vid detta tillfälle var de frågor som rör studie- och yrkesvägledningen i skollagsförslaget. Vi hade en del kritik när det gällde skrivningarna i förslaget. Vi anser att vi behöver starkare skrivningar för att kommunerna och rektorerna ska ge eleverna tillräckligt studie- och yrkesvägledning. Vi skulle vilja att man hade ett mått på hur mycket studie- och yrkesvägledning varje elev har en rättighet att få. Vi anser också att det måste vara klart och tydligt i skollagsförslaget att även friskolor ska ge eleverna tillgång till studie- och yrkesvägledning i den omfattning som behövs för att kunna göra ett väl underbyggt val.

Det är även intressant att man i skollagsförslaget kan skriva att eleverna ska få näringsriktig kost och minst tre hälsobesök under sin skolgång men man vill inte sätta ett mått på studie- och yrkesvägledning. När det gäller hur friskolor ska bli ersatta från kommunerna saknade vi en post med studie- och yrkesvägledning. Där räknades bland annat upp elevvård, men inte studie- och yrkesvägledning. Vi är mycket nöjda med att man äntligen skriver om studie- och yrkesvägledning i skollagen men vi hade önskat starkare skrivningar. Vi är även väldigt glada för att vi fick komma till utbildningsdepartementet och att tjänstemännen lyssnade på oss. Vi får se vad det resulterar i, men vi kommer även att skriva ett remissvar för att poängtera det vi tycker är viktigt.

Rapportera fel på sidan

Tipsa en vän om artikeln

Vänligen verifiera att du inte är en robot

Du vill spara följande sida som genväg

Ansvarig för sidan: Lena Hartvigsson

Sidan senast uppdaterad: 2010-10-12 13.51