Sök Sök
Meny Meny

Logga in

Några glimtar från årets SACO Studentmässa

Årets upplaga av studentmässan i Älvsjö bjöd på oräkneliga tillfällen för blivande studenter att botanisera bland ett mycket stort utbud av utbildningar, yrkesinformationer, seminariepass med mera.

"Jag besökte mässan under några timmar på fredagen samtidigt med ett stort antal ungdomar. Tidvis var det riktigt trångt mellan montrarna. Där fanns de svenska högskolorna och universiteten, folkhögskolor, YH- utbildningar, folkhögskolor, privata utbildningsanordnare, arbetsgivare och fackförbund tillsammans med många utländska universitet och utbildningsanordnare. Många blivande studenter tog också tillfället att prata med CSN om studiemedel, det fanns studie- och yrkesvägledare  på plats, där fanns också antagning.se och studera.nu.

Jag bestämde mig för att gå och lyssna på Ingmar Anderssons första seminariepass; konsten att välja utbildning, och jag var långt ifrån ensam i den föreläsningssalen. Salen var till stor del fylld med förväntansfulla ungdomar som fick många matnyttiga tips och tankar med sig ut i den stora utbildningsdjungeln.

Mässbesökarna hade, förutom allt det de många utställarna erbjöd, ett stort utbud av olika seminariepass att välja mellan. Där fanns seminarier om val och väljande, studieteknik, olika utbildningar och yrken, utlandsstudier och mycket mera. Det var många seminarier jag velat lyssna på men inte hann med, en tröst är då att veta att de flesta seminarierna finns på youtube efter jullovet.

Ett spännande inslag för att få ytterligare hjälp att vidga sitt perspektiv var speeddating. Varje hel timme fans 10 hemliga utställare på plats vid en monter där besökarna fick prata 2 minuter med varje. Många tog den chansen att kanske få upp ögonen för en utbildning som de tidigare inte tänkt på.

På hemvägen från Stockholm träffade jag ett par av mina elever som hade besökt mässan under två dagar. De for dit med tanken på ett speciellt universitet och for nu hem med betydligt fler alternativ, de hade upptäckt utbildningar som de inte alls hade tänkt på tidigare. Så nog fyller mässan sin funktion!"

/Christina Norberg
Studie- och yrkesvägledare


Rapportera fel på sidan

Tipsa en vän om artikeln

Vänligen verifiera att du inte är en robot

Du vill spara följande sida som genväg

Ansvarig för sidan: Lena Hartvigsson

Sidan senast uppdaterad: 2015-12-11 11.07