Sök Sök
Meny Meny

Logga in

Stora skillnader mellan kommunerna i tillgång till studie- och yrkesvägledning

På Skolans dag i september släppte Lärarnas Riksförbund undersökningen ”Vad säger statistiken om skolan i din kommun?” med syftet att jämföra hur bra skolan är i olika kommuner och för att belysa de enorma skillnaderna som finns mellan skolorna i Sveriges kommuner.

Ett av de analyserade områdena var tillgång till studie- och yrkesvägledning som en del av kommunernas resursanvändning. Statistiken talar inte alltid sanning men ger oss en indikation om verkligheteten. Vår jämförelse visar ännu en gång de enorma skillnader som finns mellan kommunerna vad gäller tillgång till studie- och yrkesvägledning.

I genomsnitt går det 576 elever i årskurs 7-9 på varje studie- och yrkesvägledare. Att det går så många elever på varje studie- och yrkesvägledare beror delvis på att en del kommuner nästan helt saknar vägledare. I ungefär hälften av de 290 kommunerna går det mellan 79 och 422 elever per studie- och yrkesvägledare. De kommuner som har högst SYV-täthet är Bjurholm, Munkfors och Härjedalen och de med lägst är Örkelljunga, Hylte och Vilhelmina.

Vi har även gjort en sammanställning av lönestatistik för studie- och yrkesvägledare. Kommunerna som har de högsta medellönerna är Mullsjö, Berg och Bräcke. De lägsta medellönerna finns i Tingsryd, Nora och Örkelljunga.


Vad säger statistiken om studie- och yrkesvägledning?


Löner

SYV-täthet

*Dessa siffror bör tolkas med försiktighet då det kan finnas en annan typ av organisation för studie-och yrkesvägledning i dessa kommuner. Exempelvis i Upplands-Bro är alla studie- och yrkesvägledare anställda på gymnasieskolan men delvis kopplade till grundskolan.

Rapportera fel på sidan

Tipsa en vän om artikeln

Vänligen verifiera att du inte är en robot

Ansvarig för sidan: Lena Hartvigsson

Sidan senast uppdaterad: 2015-11-05 14.49

Ta hjälp av ditt ombud inför lönesamtalet

I verktyget Saco Lönesök kan du få fram statistik över löner baserat på bland annat yrke och ålder. Inför att du ska ha lönesamtal eller byta jobb bör du även ta kontakt med ditt ombud för att få rådgivning om aktuell lönestatistik och arbetsvillkor.