Sök Sök
Meny Meny

Logga in

"Vägledningen är hela skolans ansvar"

Anna Sandström läser till studie- och yrkesvägledare på Stockholms universitet och fanns på plats för att välkomna nya vägledar- och lärarstudenter på terminens första dag. För Anna är det viktigt att engagera sig fackligt redan under studietiden.

Varför vill du bli studie- och yrkesvägledare?
– Jag vill jobba med människor och pluggade först till sjuksköterska, men jag tyckte att jag mötte så mycket sorg. Som studie- och yrkesvägledare kan man hjälpa människor på ett positivt sätt.

Du är aktiv i Lärarnas Riksförbund redan nu när du studerar. Hur kommer det sig?
– Jag gör det för att jag vill kunna påverka mitt framtida yrke. Det är en möjlighet att kunna göra något för min kommande arbetssituation.

Vilka fackliga frågor tycker du är viktigast?
– Jag tycker att det ska finnas en legitimation för studie- och yrkesvägledare. Sen tycker jag att det ska stå i skollagen att varje elev har rätt till ett visst antal timmar med en legitimerad studie- och yrkesvägledare, så att det blir mer likvärdigt. Nu har en del skolor ingen studie- och yrkesvägledare, medan andra har det. Till exempel väljer många friskolor att dra ner på vägledningen.

– En annan viktig sak är att vägledningen är hela skolans ansvar. Så fungerar det inte alltid i praktiken. Det kanske behövs lite fortbildning för lärarna i hur de ska kunna integrera studie- och yrkesvägledningen i sina ämnen.

Har du några tips till de nya studenterna?
– Börja plugga i tid och var med på litteraturseminarierna. Var aktiv när du söker praktikplats så att du verkligen får någon du vill ha. Det kan vara bra att först prova på olika typer av praktikplatser, och sedan när man känner vilken inriktning man vill ha på sitt framtida jobb välja en sådan praktikplats. 

Rapportera fel på sidan

Tipsa en vän om artikeln

Vänligen verifiera att du inte är en robot

Du vill spara följande sida som genväg

Ansvarig för sidan: Lena Hartvigsson

Sidan senast uppdaterad: 2014-02-04 19.47