Sök Sök
Meny Meny

Logga in

”Vägledningen av nyanlända måste få ta tid”

– Sök upp vägledarkollegor i din kommun som har mer erfarenhet, och se till att ha gott om tid för vägledningssamtalen. Det är studie- och yrkesvägledaren Carina Levanders två främsta råd till dig som ska börja arbeta med nyanlända barn och ungdomar.

Carina har arbetat i över tjugo år som studie- och yrkesvägledare, varav tio år med elever som inte är födda i Sverige.

Vad har du för råd till nya studie- och yrkesvägledare?
– Hör om det finns någon i din kommun eller region som har erfarenhet av att arbeta med nyanlända, så att du kan få tips och idéer därifrån. Kanske kan du få vara med en erfaren kollega och lyssna under ett vägledningssamtal. Själv brukar jag läsa på nätet och är med i Facebookgruppen ”SYV forum Sverige”. Där kan man ställa frågor och få svar från vägledare i hela landet.

– Förbered dig också på att vägledningen av nyanlända tar tid, och måste få göra det, särskilt när man har tolk med vid samtalen. Även elevernas skolgång tar tid, och det kan vara stressande för en del elever när de inser att de kanske inte kommer hinna söka till gymnasiet innan de är för gamla. Många blir väldigt besvikna när de inser det.

Hur håller du elevernas motivation uppe?
– En viktig del i vårt jobb är att visa eleverna att det finns många andra vägar än gymnasieskolan i vårt skolsystem, till exempel komvux och folkhögskolor. Vi brukar göra studiebesök och ta hjälp av lite äldre studenter som redan är inne i vuxenutbildningen och som kan förklara på elevernas eget språk hur de har gjort.

Har du tips på något bra material att använda i samtalen?
– Jag använder ofta Skolverkets broschyr ”Den svenska skolan för nyanlända” som finns på ett antal olika språk. Den brukar jag dela ut när eleverna kommer första gången så att de kan gå hem och läsa på i lugn och ro. Då blir det lättare att ta en diskussion igen när de har förstått hur det svenska skolsystemet fungerar.

Hur jobbar du tillsammans med annan personal i skolan?
– Jag ser till att vara med på arbetslagsträffar och i elevhälsoteam så att alla får en helhetsbild av de barn och ungdomar som kommer till oss. Det är viktigt att vi ser hela eleven – psykiskt, fysiskt och pedagogiskt – så det är ett stort och viktigt jobb vi har.

Rapportera fel på sidan

Tipsa en vän om artikeln

Vänligen verifiera att du inte är en robot

Du vill spara följande sida som genväg

Ansvarig för sidan: Lena Hartvigsson

Sidan senast uppdaterad: 2017-05-08 13.36

”Det är viktigt att vi ser hela eleven – psykiskt, fysiskt och pedagogiskt – så det är ett stort och viktigt jobb vi har.”

Carina Levander är studie- och yrkesvägledare vid introduktionsprogrammet på Wisbygymnasiet, Gotland. Hon är också nyvald ledamot i Lärarnas Riksförbunds SYV-forum.

Den svenska skolan för nyanlända

Information om det svenska skolsystemet och broschyren ”Den svenska skolan för nyanlända” finns på många olika språk på Skolverkets sajt omsvenskaskolan.se.

Du hittar också mycket information på Skolverket (nyanlända elever).