Sök Sök
Meny Meny

Logga in

- Anpassa textstorlek +

Schysta villkor på en arbetsplats betyder att det finns kollektivavtal.

 

Ett kollektivavtal är ett skriftligt och undertecknat avtal mellan fackförening och arbetsgivare eller arbetsgivarorganisation. I avtalet regleras löner och övriga anställningsvillkor som ska gälla på arbetsplatsen.

Kollektivavtal garanterar arbetsfred samt schysta villkor för de anställda. Personalen tvingas inte konkurrera om jobben genom att acceptera sämre villkor än dem enligt kollektivavtalet. Det innebär att det inte går att bjuda under varandra när man konkurrerar om jobb. Med kollektivavtal konkurrerar även arbetsgivarna på samma villkor. De kan inte sänka priserna genom att erbjuda sämre villkor för sina anställda.

Om din arbetsgivare inte har kollektivavtal omfattas du endast av det skydd lagen ger.

Det du får utöver lagen via kollektivavtal är bland annat viktiga försäkringar, tjänstepension, regler om övertid och OB-tillägg, regler om löner och arbetstid, ersättning vid sjukdom och föräldraledighet samt regler kring anställningsformer. Kollektivavtal ger dessutom de anställda större möjlighet att påverka sina arbetsvillkor och arbetsförhållande. Arbetsgivaren är tvungen att informera och förhandla inför viktiga förändringar på arbetsplatsen.

Inom skolans område i Göteborg med omnejd finns kollektivavtal i princip på alla arbetsplatser/skolor. Men så är det inte i alla branscher. Bland annat inte i hotell- och restaurangbranschen. Vad kan vi som LR-medlemmar göra för att stötta de yrkeskategorier där kollektivavtal inte är en självklarhet och visa vår solidaritet? Jo, vi kan göra detta genom att alltid välja restauranger, hotell och nöjesanläggningar som har kollektivavtal!

För att hitta hotell, restauranger och nöjesanläggningar med kollektivavtal har Hotell- och restaurangfacket (HRF) tagit fram en app och webbplats. Den heter Schysta villkor. Där kan du söka efter arbetsplatser på en viss gata, i en viss stad eller med ett visst namn – som har kollektivavtal.

Tänk på att alltid välja arbetsplatser som har kollektivavtal!

Arbetsplatser i hotell- och restaurangbranschen med kollektivavtal hittar du på: www.schystavillkor.se

För arbetsplatser i Göteborg gå in här: www.schystavillkor.se/search/?searchwords=G%C3%B6teborg

Du kan även ladda ner HRF:s app på Google play och App Store.

       

Rapportera fel på sidan

Tipsa en vän om artikeln

Vänligen verifiera att du inte är en robot

Du vill spara följande sida som genväg

Ansvarig för sidan: Svante Henning

Sidan senast uppdaterad: 2018-01-08 16.03

Ansvarig redaktör för sidan: Peter Käll

Relaterade sidor