Sök Sök
Meny Meny

Logga in

Lärare vill ha tydligare ordningsregler


Yttrande från Lärarnas Riksförbund till Utbildningsförvaltningen Förvaltningsgrupp 2016-03-01

I nämndärendet gällande ”Åtgärder för trygghet och studiero i Stockholms skolor” svarar förvaltningen att ”Skolornas ordningsregler följs upp i de årliga resultatdialogerna mellan rektor och deras chefer.”

Lärarnas Riksförbund anser att detta inte är en garanti för att det faktiskt finns ordningsregler ute på skolorna som är samverkade, kända av elever, vårdnadshavare och personal.

Vår uppfattning är att antalet tillbud gällande hot och våld ökat avsevärt under de senaste åren och att det är en avgörande fråga för skolornas resultatutveckling att förbättringar sker  gällande studieron och tryggheten på skolorna.

I en intervju för Sveriges Radio säger Britt-Marie Selin, LR-Stockholms vice ordförande "Vi uppfattar att antalet tillbud, gällande hot och våld, har ökat avsevärt. Lärare har ju möjlighet att omhänderta störande föremål, i form av mobiltelefoner som elever använder. Vi kan hamna i situationer där elever upplever att de blir kränkta, när läraren säger att de får lägga ner mobiltelefonen. Det kan sluta i att läraren själv blir anmäld för att ha kränkt eleven. Var tredje lärare på gymnasiet, har blivit hotade av elever, att bli anmälda".

Hör hela intervjun


Rapportera fel på sidan

Tipsa en vän om artikeln

Vänligen verifiera att du inte är en robot

Du vill spara följande sida som genväg

Ansvarig för sidan: Redaktionen Stockholm stad

Sidan senast uppdaterad: 2016-03-23 14.30

Ansvarig redaktör för sidan: Peter Käll