Sök Sök
Meny Meny

Logga in

Schema önskas

Att ha ett schema som underlättar ens arbetsdag gör mycket för sinnesfriden!

Att ha tid att förflytta sig mellan klassrum och arbetsrum, hinna plocka fram och undan material och ha spontana elevsamtal exempelvis måste ges utrymme i schemat för att undvika känslan av att man som lärare inte hinner med och inte räcker till.

Olika ämnen ställer olika krav på schemat och man bör också ta hänsyn till olika individers förutsättningar och i möjligaste mån önskemål. Att ha tid till återhämtning under sin arbetstid är också en viktig faktor för att minska stress, trivas bättre och kunna utföra ett gott arbete. Det innebär att lärare behöver ha ett schema med möjlighet till kortare raster under dagen, men också en så pass lång lunchrast att man faktiskt hinner sitta och äta i lugn och ro. Utöver rast har man också rätt till pauser under dagen.

På förekommen anledning: Rast är sådana avbrott i den dagliga arbetstiden då man inte är skyldig att stanna på arbetsplatsen. Det är icke avlönad tid och innebär för lärare vanligen lunchen. Rast för en lärare är alltså inte samma sak som att ha en tiominuterspaus mellan två lektioner!

Paus — utöver ovanstående skall man ha möjlighet att ta paus. Pauser är dock arbetstid och man är skyldig att stanna på arbetsplatsen om arbetsgivaren kräver det. Praxis är fem minuter per timme.

Det står inte i arbetstidslagen hur lång rast man ska ha. Men man får inte arbeta längre än fem timmar utan rast. Det förekommer att man tjänstgör även på lunchuppehållet, det vill säga äter med eleverna. Denna tillsyn ska då räknas in i den reglerade arbetstiden och är därmed inte att betrakta som rast. Att vara rastvakt är naturligtvis också reglerad arbetstid.


Kontakt:

Ragnar Sjölander,
Ordförande & Huvudskyddsombud
Lärarnas Riksförbund i Stockholm stad,
08-508 22 302, 076-12 42 302

Rapportera fel på sidan

Tipsa en vän om artikeln

Vänligen verifiera att du inte är en robot

Du vill spara följande sida som genväg

Ansvarig för sidan: Redaktionen Stockholm stad

Sidan senast uppdaterad: 2015-08-14 16.01

Ansvarig redaktör för sidan: Peter Käll