Logga in

SMASKigt värre

Cirkusen kom till Piteå när SMASK hade 30-årsjubileum! Under en kväll med glitter och glamour fylldes eventhallen Norrmalmia till bredden för att fira årets händelse. LR Stud Piteå fanns givetvis plats.
Sveriges MusikAkademikers Sång Kåntest, SMASK, är musikhögskolornas mycket humorfyllda och kärleksfulla parodi på Schalgerfestivalen.

De sex musikhögskolorna, Göteborg, Ingesund, Malmö, Piteå, Stockholm och Örebro, har varsin delfinal där ettan och tvåan får åka till RiksSMASK som i år hålls på Ingesund utanför Arvika.

Reglerna är enkla: låten får inte ha framförts förut, den ska sjungas på svenska, den får vara högst tre minuter och innehålla minst en tonartsförändring. Dessutom ska den ta vara på schlagergenrens bevarande och klichéer samt tonartsförändringens karaktär. Med sin levande orkester är det inte svårt att förstå att SMASK är en klar konkurrent till Melodifestivalen.

Produktionen SMASK arrangeras helt ideellt av studenter på Luleå Tekniska Universitet i Piteå. I runda slängar är 200 personer involverade i allt från orkester, artister och kompositörer till ljud, ljus, TV, radio och givetvis hela scenproduktionen. Hela skolan är med andra ord involverad.

LR Stud Piteå var med och sponsrade tävlingen för fjärde året i rad. Med sina SMASK-tröjor  LR Stud - med på noterna och loggan på storbildsskärmen syntes delegationen tydligt.

- De flesta av våra medlemmar är antingen med på scen eller sitter i publiken. Det känns givet att ta tillfället i akt och synas, säger Mats Englund, kassör i LR Stud Piteå.

Föreningen hade bjudit in både studenter och yrkesverksamma att ingå i delegationen. Lämpligt nog hade LR Studs nytillträdde ordförande Friedrich Heger och avgående ordförande Jenny Löfberg överlämningsmöte samma helg. Detta säger Friedrich om sitt första SMASK:

- SMASK var ett oerhört professionellt event. Att LR Stud sponsrar ett sådant evenemang visar att det är vikigt att göra mer än att bara vara student. Att vi stöder engagemang utöver studierna på olika sätt. Det var imponerande att se showen, att se hur fina kläderna och hur medryckande musiken var - det kändes att artisterna fick med sig publiken från första minuten. Alldeles lyckat!

LR Stud fanns även representerade på scen och vilka representanter sen! Daniel Åberg, sekreterare i LR Stud Piteå, var med i gruppen Byggare Bo och Danne Dyckert och sjöng låten "I en gyllene skylift". Anna Renström, fd ordförande i Piteå, var med och skrev text och musik till låten. Föreningens två hang-arounds Karolina Kowalska och Anna Rundbom tävlade med bidraget "Aymen" som gruppen K.A.M-back. Ingen av dessa är noviser i SMASK-sammanhang. Detta är tredje (!) gången Daniel är med i ett vinnande bidrag och Karolina och Anna var förra årets tvåor.

Efter att publiken röstat fram sina fem favoriter, var det upp till de fem jurygrupperna att utse en vinnare. Det visade sig att en klar vinnare inte var svår att ta fram, för låten "I en gyllene skylift" tog hem grand slam genom att bli tilldelad alla jurygruppernas tior. "Aymen" kom på en hedervärd tredje plats.

Daniel Åberg får nu åka till riksfinalen (igen) för att tävla om den åtråvärda första platsen. Från LR Stud Piteå kommer man att hålla alla fingrar och tår.

Vid tangentbordet: Jenny Löfberg

Rapportera fel på sidan

Tipsa en vän om artikeln

Vänligen verifiera att du inte är en robot

Du vill spara följande sida som genväg

Ansvarig för sidan: Isak Skogstad

Sidan senast uppdaterad: 2012-06-09 10.10