Öronmärk timmar för grundskole-syvarna

Att i TV höra sin rektor säga att vi får dra ner på platser, vilket vi gjorde å ena sidan och att se i inslaget att i skolans klassrum hägrar tomma stolar. Tills vi å andra sidan hade kö till alla inriktningar i början av terminen och vår förortsskola transformerades till ett poppisgymnasium. Lång näsa till innerstadskolorna minsann!!

Publicerad Av

Sen har det för många elever blivit felval på vägen, vem ska man skylla på då?

Studie och yrkesvägledarna som på sina 20 procent skall klara detta omöjliga uppdrag, eller rektorerna som inte ser att det ett finns ett behov av vägledning. Det är också en process där man skall lyssna in och spegla, finna tid till ett möte och inte matcha inte eleverna i rätt utbildningsfålla .

Kan det vara så att det inte ger något cred för själva grundskolan, det viktigaste för dem är bra betygsresultat och att de snarare satsar resurser på en speciallärare eller extra matematiktimmar.

Det är nog därför kommunerna skall öronmärka timmar för grundskolasyvarna.

Eller ha en kommunal Syv-plan, där alla grundskolor får lika mycket vägledningstimmar. Eller varför inte som Nacka med sin vägledningscheck. Alla borde få sig garanterat tre vägledningscheckar eller mer .

Talade idag med en dramapedagog som hade använt forumteater i ett projekt med studie och yrkesvägledare i ett försök att få grundskoleelever i en kommun att välja könsöverskridande, som sen visade visat sig ändra 10 procent av den trenden. Är det inte fantastiskt att ju flera man är och jobbar mot ett mål så går det framåt. Att få vara kreativ. Se upp från datorn och komma ur sin komfortzon och träffa andra. I ett ibland mycket ensamt yrkesutövning så gör sådana här initiativ att man utvecklas som yrkesgrupp.

Började den här bloggen med att känna mig helt tom i huvudet och okreativ men det tog sig på slutet. Det är nog så man måste arbeta, Kämpa på med att finna nya vägar och aldrig ge upp om att saker ska ändra sig och bli bättre. Det är väl därför man började engagerade sig över huvud taget.


Anette Svensson

Studie- och yrkesvägledare

Mejla