Vart ska eleverna ta vägen?

Nu ska jag berätta varför det är så tråkigt att den gymnasieskola jag jobbar på skall läggas ner, detta händer mig nu för andra gången.

Publicerad Av

Första gången så var det Riddarfjärdens gymnasium, en väl fungerande gymnasieskola med mediaprogram samt Sam-media. Jag frågar mig varför Stockholms stad anställer förvaltare och aldrig visionärer som kunde branschen och ge skolan en chans att utvecklas och anpassa sig.

Farsta gymnasium har idag nationell idrottsutbildning, barn- och fritidsprogrammet, alla inriktningar, naturvetenskapligt program, samhällsvetenskapligt program, ekonomprogrammet och språkintroduktion i skön samexistens. Här har rektorer under en lång period arbetat för att marknadsföra skolan långsiktigt.

Är det så att de styrande i stan vill ha några flaggskepp i stan, de gamla trygga realskolorna Östra real, Södra Latin, Norra Real och Kungsholmens gymnasium? Skall yrkesskolorna däremot tas hand om av friskolekoncerner, samt ligga i något  industriområde? Där  man skall rätta sig i leden och håller man inte måttet åker man ut? Någon elevhälsopersonal finns det knappast utom på pappret.

Det är sorgligt att lägga ner en väl fungerande skola med elever med så olika bakgrund.Var ska ungdomarna i Sköndal, Skarpnäck, Hökarängen, Rågsved och Farsta gå någonstans? Ja, Stockholms stad ska inte ens ha kvar barn- och fritidsprogrammet som det låter idag.

Men är det fel att som den borgerliga alliansen låta friskolorna ta över gymnasieutbudet som det verkar luta åt idag?

Nej, men det blir marknaden som styr och en del riskkapitalister som inte tar någon hänsyn till elev med t.ex. särskilda behov. Så man undrar då var ska de eleverna ska ta vägen?

I värsta fall på gatan med ingen utbildning alls. Knappast någon samhällsekonomisk vinst.


Anette Svensson

Studie- och yrkesvägledare

Mejla