Snart studenten

Nu är det snart studenten igen, med alla glada studenter. De flesta i alla fall.

De finns de som inte är nöjda om de inte får MVG i alla ämnen med magkatarr och sömnsvårigheter  som konsekvens. Sen är det de som trallande med mer än 250 IG/F  läser upp på sommarskola eller på komvux efteråt och inte verkar bry sig nämnvärt. Könsmässigt i det första fallet är det oftast en flicka, i det andra en pojke. Vad beror detta nu på? Jag tror att kvinnor behöver en högskoleutbildning för att få ett intressant jobb med god inkomst. Män hjälper in varandra i olika sammanhang och kliver över och förbi kvinnor i den hårda konkurrensen om jobben.

Så det är varken flickorna eller pojkarnas fel att de är som det är. Så vem ska man skylla på? Systemet, kulturen, männen, kvinnorna, samhället?

Det är kanske dags att damma av den gamla könsmaktordningsteorin. Det är inte för inte Gudrun Schyman vill bli partiledare i FI igen.

Det måste också löna sig att arbeta och att kvinnor har ca 20% mindre i lön är män är helt förkastligt. Vi är också familjeförsörjare. Speciellt drabbad blir man som ensamståendeförälder på heltid. Dubbelbestraffad där skulle man kunna säga.

Samtidigt tråkigt att pojkar inte trivs och får sämre betyg i skolan. Vad skulle de behöva? Det känns ibland uppgivet i skolans värld, inga resurser.

Vi kan inte bidra med mer, vi är en vanlig grundskola fick jag höra på ett möte. Men var läggs pengarna? På de duktiga eleverna som vill läsa C-språk i Japanska eller på de svaga” lilla gruppen”  som skulle behöva en fritidsledare eller elevassistent? Jag menar, det finns aktiva val att göra för skolledarna.

Nåväl det är alltid lika roligt att se studenterna springa ut och ha hela livet framför sig och allt att välja. Några kloka tankar på vägen från en luttrad Studie- och yrkesvägledare dock!! Nätverka med andra speciellt ni kvinnor. Ta kamp för en bra lön. Killar, en utbildning är aldrig fel. Samt var öppen för nya utmaningar, gå utanför trygghetsboxen. Passa på att studera i en annan stad eller annat land innan ni får barn, det kan bli svårare då.

Samt att tänka på för oss andra, det är aldrig försent att gå utanför trygghetsboxen. Nu stundar en underbar sommar och jag ska gå en kombinerad yoga och skrivarkurs på folkhögskola i sommar, det ser jag fram emot. Vila, var kreativa och ta hand om er alla underbra vägledarkolleger i detta avlånga land.