löner, karriär och attraktivitet

Något som stör mig är ojämlika lönerna mellan män och kvinnor. Att kvinnors livslön ligger på 2.9-4 miljoner mindre än männens. Enligt 15.53 rörelsen borde vi kvinnor sluta arbeta denna tid varje dag, då vår lön helt enkelt tar slut jämförelsevis med männen. Det är knappast så att vi arbetar för lite.

Publicerad Av

Eller som min chef sa, att som du ha två 50 procent tjänster är som ha två 75 procenttjänster. Kunde inte sagt det bättre själv.
Samt allt man skall hålla reda på i två skolor ,de finns de med tre och fyra skolor. Jag tror allvarligt talat inte att någon utan min långa snart 20 års erfarenhet hade klarat det .Krävs mycket simultankapacitet.
Nåväl det är ofta så att man tror att ju mer uppgifter man tar på sig desto högre lön får man. Icke sa Nicke. Märkte med tiden att det inte vart så. För att höja lönen skall man byta kommun eller tjänst ofta. Däremot om blir man placerad är det inte lika lätt, vid övertalighet tex.
Individuell lönesättning är ju bra när man hinner med lite pedagogisk utveckling av jobbet. Det krävs nästan heltidstjänst just för att det skall hända.
Hur gör vi vårt yrke mer attraktivt? Vart finns Studie och yrkesvägledarnas karriärtjänster?
Finns det någon förstesyvare nånstans?
Såg att Studie och yrkesutbildningen hade en av de högsta avhoppen från utbildningen. Hur kommer det sig?
Det måste få bli lättare att utöva detta yrke och att det blir attraktivt för både kvinnor och män. Det vill säga fler heltidstjänster och en dräglig arbetsmiljö. De flesta människor vill komma på vägledning ,genom att boka tid med en professionell Syv som har tid att lyssna och vägleda dem i ett trevligt rum som skall kännas välkomnande.
Ge oss förutsättningarna så fixar vi jobbet!


Anette Svensson

Studie- och yrkesvägledare

Mejla