Ny termin, nya funderingar

Jag har tänkt på något länge ,framförallt med mitt engagemang för ensamstående föräldrar. Vilka katastrofala följder det får ,när vi anmäler att en elev är borta, till CSN .

Publicerad Av

Nu har terminen satt igång med en ny skola igen. Spännande och nytt, ny kultur, nytt arbetssätt samt nya elever förstås.

Jag har tänkt på något länge ,framförallt med mitt engagemang för ensamstående föräldrar.  Vilka katastrofala följder det får ,när vi anmäler att en elev är borta, till CSN .

Då slår vi samtidigt undan benen på föräldrar vad gäller indraget studiebidrag, bostadsbidrag ,extra tillägg och underhållstöd.

Varför dra bort alla bidrag och som ger så stora konsekvenser? Antingen är man inskriven och får alla bidrag eller så tycker inte skolan att man studerar på heltid och skriver ut eleven.

Självklart efter en diskussion med eleven.

Är det verkligen skolans uppdrag att syssla med sån myndighetsutövning. Det tycker inte jag.

Tänker på de elever som blivit återbetalningsskyldiga,inte så kul att ha en skuld till CSN och sen känna sig motiverad att gå till skolan igen.

Eleven har inte heller insikten av att vara tex deprimerad och sjukskriva sig hos läkaren ,när den behöver det. Eller att det finns en skolläkare att gå till som hjälper eleven i detta ärende.

Ofta finns inte en heller en psykolog att tillgå för att få den insikten tex.

Detta eviga rapporterande till CSN ,jag är glad att jag slipper det på min nya skola.

Jag tycker inte att vi på skolan ska ha rätten att leka domare över folks liv.

Vad tycker ni?


Anette Svensson

Studie- och yrkesvägledare

Mejla