Bokmässan är en intensiv upplevelse

Det finns en god avsikt till att vi som Syv forum förlägger ett styrelsemöte där varje år. Vi ska finnas med och representera Studievägledarna i LR:s monter på Svenska mässan och vi har även i uppgift att ordna en föreläsare. Det är lika spännande att vara med varje å

Publicerad Av

Förra året blev det Leif Andergren. Behöver väl ingen närmare presentation då han figurerar på många fortbildningsdagar här i landet. Nu skall han få lärare att förstå studie - yrkesvägledare.

I år valde vi Frida Wikstrand som föreläste om sin bok. Tala om arbetslivet-Normkritiskt tal om arbetslivet skolans ansvar. Hon är beteendevetare och sociolog. Arbetat på Malmö högskola med Syv utbildningen där. Finns att ladda ner på skolverkets webbplats. Jag har lagt ett 10 minuters klipp på Syv-forum på Facebook också.

Som Studievägledare kan man bli fascinerad av alla yrkesvägar de på mässan har. Man kunde få en bok signerad av Johan Ehrenbergs resa som entreprenör som inte vill tjäna pengar men blivit expert på solenergi. Ingmar Stenmark bok där han är en av de kända -56:orna som nu också skildrats på TV. Eller som jag fick signering av David Lagercrantz nya bok Millenium.

Dagen avslutades bredvid en dam på tåget hem, när jag nämnde att jag var Studie och yrkesvägledare berättade hon om hela sitt yrkesliv för mig. Att till början varit arkeolog , sen museum chef, startat tidningen Riddarklubben från ett känt museum i staden, där hon dubbade små riddare. Hon kallades Drottning Margareta den tjocka och den feta. Det bjöd hon på, det verkade varit höjdpunkten i karriären. Är det inte underbart vårt yrke, när man får ta del av andra människors yrkesväg i livet.


Anette Svensson

Studie- och yrkesvägledare

Mejla