Tankar i uppstartstider

I juli var jag i Almedalen tillsammans med de andra i Forumet och representerade Syvarna i Lärarnas Riksförbund tält hela veckan. Alltid roligt att prata med lärare och före detta lärare.

Inte så mycket fokus på studie- och yrkesvägledning detta valår utan mer bristen på lärare, samt hur man skall få tillbaka de som hoppat av sin gärning som lärare. Många pratade arbetsmiljö, mindre klasser och administration. Samt diskussioner om mer statlig styrning.

Nu är det också en brist på studie och yrkesvägledare och det kan man undra varför. För få utbildningsställen? Samt att vår kompetens behövs på många områden Skolor, högskolor, universitet, arbetsmarknadsförvaltningar med Jobbtorg. Privata utbildningsföretag, folkhögskolor. Vilket också kan vara bra då lönerna kan höjas.

Dock har vi samma problem eller nästintill samma problem som lärarna, löneutvecklingen stannar upp om man är lojal och stannar på samma ställe. Då utvecklar sig en ”löneturism” istället. Vilket blir mest problem för elever som får byta Studie-och yrkesvägledare eller lärare mitt i terminen tex

På min gamla arbetsplats diskuterade vi lönetrappan istället. För och nackdelar, nu är det inget facket driver men ibland får man se hemska exempel på människor som fastnad i en lönenivå med liten löneutveckling eller ingen alls.

Det måste finnas sätt att komma runt detta, våra politikers jobb tycker jag.

Något annat jag tycker behöver hända är att alla kommuner behöver en Syv-plan på huvudmannanivå. Har själv gjort en för grundskolan i min kommun jag arbetar i.

Just nu träffar jag rektorer som vill veta mer om språkvalet, skall också diskutera med dem den” Röda Syvtråden på grundskolan” och sätta igång med en plan i vid bemärkelse. Det är roligt att konsultera och vägleda skolor i Studie –och yrkesvägledning i vid bemärkelse. Jag har gjort klart planen under våren och nu dags att sätta igång på allvar. Jag skall också försöka ordna 450 stycken Praoplatser till våren. Ni vet den obligatoriska PRAON för åk 8 ,lag from 1 juli i år. Hur går det för er? Jag har en plan, brev och några blanketter.

Tar man hjälp av kommunikatörer ,näringslivschef och jurister så ska det nog lösa sig. Ha en bra termin och lycka till!