Hur du kan göra en Canva

Skapa posters eller bilder för din undervisning

På SETT visade jag i LR:s monter hur jag dels använder Canva men även hur du själv kan göra en Canva Länk till annan webbplats..

Publicerad Av

Här kan du ta del av hur jag organiserat Canvorna utifrån förmågorna i mitt klassrum.

Canva är en webbsida där du kan skapa posters eller bilder för t ex din undervisning, för blogginlägg eller inbjudningar. Jag använder mig själv ganska ofta av programmet som är både lättanvänt och gratis (om du väljer gratis varianterna). Då jag ofta delar instruktioner till eleverna i förväg så de kan ta del både innan en lektion, men även i efterhand, tänkte jag att för er som missade presentationen ska få möjlighet att ta del av den i efterhand via filmklippet nedan. Det är en flipp för det utvidgade kollegiet så att ni kan få ta del av lite av det som fanns att se på SETT om ni inte var där.

Presentationen som syns i filmen utgår från redigeringsfunktionen i Canva, dvs där du skapar din poster. När du eller eleverna ska visa en presentation är ett tips att lägga in de bilder ni gör i en Powerpoint, men man kan lika gärna göra en pdf som man scrollar i, men då ser du inte alltid hela bilden. Du kommer åt min presentation via min Canva-anslagstavla här Länk till annan webbplats. om du bara vill se bilderna. På anslagstavlan hittar du även de Canvor som syns i både presentationen och filmklippet nedan om du vill ladda ner något att använda.

hur funkar canva och hur kan det användas

Innan du tittar kan du ta del av några saker jag missat att nämna (eller så gör du det i senare):

Hur du skapar flera flikar

När du skapar en layout ser du pilar, papperskorg och en dubbelsidig flik bredvid bilden. I den med två flikar skapar du en exakt kopia under, i den kan du sedan också flytta om och radera bilderna/rubrikerna eller genom papperskorgen bredvid bilden radera just den bilden.

Hur du flyttar om i strukturen

När du är klar kan du också klicka på bildernas upp och ner pilar för att flytta om i strukturen.

Hur du använder den som en presentation

Till sista bilden berättar jag om att du kan ha Canva som presentation. Då laddar du ner bilden som en pdf och visar så klart den, alt lägger in bilderna i en Powerpoint om du sparar ner bilder. Sedan kan du visa din presentation och vara hur kreativ som helst.

Så nu kan du titta på filmen för att själv kunna sätta igång och skapa Canvor.

(Red: nämnd video är inte tillgänglig längre)

Jag har spelat in filmen med skärminspelningsprogrammet Screencast-O-Matic Länk till annan webbplats.som jag sedan laddat upp på min Youtube-kanal Länk till annan webbplats..

Canva fungerar utmärkt ihop med Thinklink.

PS! Jag, precis om resten av ämnesspanarna som var på plats, blev även intervjuad av Lärarpodden. Jag pratar i stort om sådant som inspirerar mig i min undervisning. Poddarna har inte släppts ännu men håll utkik. Nu måste jag smälta allt jag sett och varit med om på SETT innan jag får igång kreativiteten igen. Här finns nu podden. DS!


Annika Sjödahl

Lärare i svenska och engelska på högstadiet. Ämnesspanare för Lärarnas Riksförbund.

Mejla