Tänka med pennan för att utveckla diskussionerna
Ett sätt att få diskussionerna att gå på djupet är att låta eleverna tänka med pennan. Detta gör de först under tystnad. Det är ett utmärkt sätt att få med sig de elever som ogärna säger vad de tycker i en grupp. Samtidigt som de själva skriver kan de ta del av andras tankar då texten hamnar bredvid.
Arbetssättet mynnar ofta ut i djupare diskussioner med ett bredare resonemang. Samtidigt vinner du en djupare medvetenhet om hur man kan lära – som att tänka kan gå bättre med pennan då vi först får tänka till. Eleverna får också syn på att vi kan lära av varandra om vi tar del av varandras tankar i skrift och att diskussionerna blir djupare om gör det tillsammans.
Idén kommer från Big Paper Länk till annan webbplats.och jag har modifierat upplägget en aning och lagt till en digital igång i att tänka mer synligt. Det blir också lättare för mig som pedagog att följa med i de kommentarer som skrivs i realtid.
Det går till så här:
Något att tänka till kring
Först måste man ha ett ämne att diskutera, en sk igångsättare. Igångsättningen kan tas från ett citat, en fråga, ett textutdrag med ett budskap från en novell eller dikt, en bild eller bara en kortfilm.
Eleverna arbetar i grupp om två eller tre individer och samtliga grupper kan få samma uppgift eller så har man olika igångsättare där en grupp får ett citat, en grupp en kortfilm och en annan något annat att diskutera till.
Organisera tänkandet
Sätt fast dikten, citatet eller länken till filmen i mitten på ett stort papper. Ge sedan eleverna en penna var, gärna i olika färger, som de ska ”tänka” med. Detta kan också göras genom att anslå igångsättaren på en skrivyta som Padlet.
Genomförandet av tänka med pennan
Tänkandet ska ske under total tystnad. Först måste eleverna ta del av sina ämnen och när de läst så skriver de en tanke, en fråga eller svar på pappret. Jag brukar också skriva en fråga om de inte är så vana och den kan man slänga in under processen om du administrerar via datorn. Själva skrivandet bör ske under minst 15 minuter så det kommer fram tankar.
När tiden är ute byter eleverna uppgift och cirkulerar runt och tar del av de nya igångsättare och samtidigt kan de läsa de andras svar, frågor eller tankar. Eleverna kan nu också föra till nya svar, frågor eller tankar till de andras igångsättare. Skriver eleverna för hand på stora papper kan de också dra linjer mellan sina svar för att få texten att hänga ihop om det inte finns plats.
Lyfta diskussionen vidare
När tiden är ute ska eleverna återvända till sina ursprungspapper och ta del av vad andra skrivit och även föra en diskussion med varandra i gruppen. De ska enas om en fråga eller kommentar som de tycker är viktig att lyfta.
När de enats om en sak att lyfta är det dags att lyfta det tillsammans i hela klassen. Slutligen fråga vad eleverna lärde sig av aktiviteten för att få in ett metaperspektiv.
Så här samlade jag ihop material och synliggjorde arbetsgången
Vi gjorde detta med ett tema som behandlade jämställdhet. Lite förslag på texter som ni kan använda har jag samlat här på Pearltrees Länk till annan webbplats.. Jag tog hjälp genom att fråga om olika texter i olika grupper på Facebook om olika förslag så jag slapp tänka själv. Jag gjorde sedan en Padlet per igångsättare som jag länkade från en start-Padlet med instruktion på. Då blev det naturligt att tre elever arbetade med en Padlet åt gången. Vi gjorde detta i halvklass.
%20j%C3%A4mst%C3%A4lldhet_padlet.jpg)
Så här såg Padleten ut innan eleverna skrev på den
Uppgifterna var följande om du vill länka dem på en egen Padlet eller skriva ut dem.
Uppgift ett Länk till annan webbplats. - Efter 15:53 jobbar kvinnor gratis
Uppgift två Länk till annan webbplats. - AlwaysLikeAGirl
Uppgift tre Länk till annan webbplats. - Tack, men nej tack!
Uppgift fyra (Red. Länken fungerar inte längre.) - Asså jag orkar inte med den här utvikningsdebatten (Lady Dahmer - dock bortplockad så ni får byta ut till annat lämpligt förslag). Kanske dessa:
Whatever Länk till annan webbplats.
Text till min son Länk till annan webbplats.
Poesi för fiskar Länk till annan webbplats.
Uppgift fem - For most of History (Red: Länken fungerar inte längre.)
Uppgift sex - Jag slösar inte fredagar på mainsplaining
Uppgift sju Pdf, 2 MB. - Lika världen över
Detta arbetssätt kan även fungera som ett förtest för att ta fram belägg för elevernas kunskaper innan du lägger upp undervisningen.