Skrivuppgift och läsning – Precis som jag

Några råd till mig själv

I mitt förra inlägg delade jag en planering som utgår från normer, yttrandefrihet och kränkningar i syfte att alla människor ska bli bemötta för den de är.

Publicerad Av

I detta inlägg tänkte jag dela en skrivuppgift som jag använde mig av för detta tema där eleverna fick ta del av råd till sitt 15-åriga jag. Eleverna fick även läsa och lyssna på textutdrag med råd från samtiden i syfte att få tankar inför de egna råd och funderingar eleverna själva vill ge sig.

Eleverna fick lyssna på följande råd och hade en stödmall som hjälp för att sammanfatta när de lyssnade.

Eleverna fick även lyssna på Linnea Claesson Länk till annan webbplats. som nämner tio saker hon hade önskat att hon visste när hon var yngre. I Miriam Bryans sommarprat kan man också ta del av de råd hon ger till sitt 13-åriga jag. Det hör ni 1h och 21 min in i här Länk till annan webbplats.. Här Länk till annan webbplats. finns ett uppläst exempel på hur slutuppgiften kan se ut.

Skrivuppgift - Precis som jag

Jag ville att eleverna skulle få skriva råd till sig själva som de vill lyfta fram som exempel för andra unga, för vuxenvärlden men även för samhället i stort. Jag valde att göra en större och mer valfri skrivuppgift där de kunde välja mer fritt. Här finns elevinstruktionen (Red. Länken fungerar inte längre.) och här finns en samling på Padlet med instruktioner för de olika texttyperna Länk till annan webbplats. som eleverna fick ha till hjälp.

Vidare läsning eller fördjupning

Förslag på litteratur att läsa på temat är Saker jag hade velat veta när jag var 15 av Diana Olofsson och Johanna Wester Länk till annan webbplats.. De har även en podd som heter När jag var 15 podden som har många bra avsnitt. Både Linnea Claesons bidrag i podden men hennes sommarprat berör samma tema. Podden med Linnea Claesson hittar ni här Länk till annan webbplats. där hon nämner de tio saker hon önskar hon visste när hon var yngre. Lyssna från början till ett par minuter fram.

Jag skulle även rekommendera att lyssna på slutet av Miriam Bryans sommarprat där hon ger råd till sitt 13-åriga jag. Det hör ni 1h 21 min in i här Länk till annan webbplats..

Som ni förstår är bara åldern bara ett tal i mängden som man kan ändra till elevernas ålder.


Annika Sjödahl

Lärare i svenska och engelska på högstadiet. Ämnesspanare för Lärarnas Riksförbund.

Mejla