Lika mycket medborgare ?
En planering om kvinnlig rösträtt
Elin Wägner, författaren till Pennskaftet, är aktuell i höst med pjäsen med samma namn på Uppsala Stadsteater. Då vi hade sökt kulturrådspengar för att gå och se pjäsen ville vi arbeta med rösträtten och pjäsen på något sätt. Förutom det besök som ingick med dramaövningar och att dissekera pjäsen valde vi att arbeta med rösträtten i både so och svenska under ett mycket kort upplägg som jag delar här.
Och jag förmodar, att en feminist ännu på hundra år inte behöva vara orolig för sysselsättning”
Elin Wägner (1910)
Trots att det är mer än 100 år sedan Elin Wägner skrev boken Pennskaftet fick ovanstående citat följa med in i undervisningen. Vi hade inte möjlighet att läsa hela boken men citatet sätter fingret på aktuella frågor än idag.
Vi inledde därefter med en kort film på 15 minuter, Rösträtt för kvinnor 100 år, från UR där eleverna fick reflektera över några citat ur filmen.
- ”Rösträttskvinnor är fula, gapiga och okvinnliga.”
- ”Kvinnan är känslosam och impulsiv och följer alltid strömmen.”
- ”Titta bara hur slaviskt hon följer modet.”
- ”Mannen bestämmer över kvinnan.”
I den förra planeringen vi arbetade med arbetade vi med mansnormerna och hade en källkritisk uppgift med. Då vi har ett behov att att utveckla det källkritiska resonemanget ville vi förutom den korta källkritiska reflektion som finns i arbetsgången nedan även ta ett större tag. Min kollega i so la därför till några bilder från olika källor att resonera om olika sätt som kvinnor skaffade sig rösträtt genom, hur bilderna har tolkats av upphovsmannen genom hur de framställs samt även reflektera över vilka likheter och skillnader som finns idag mot då. Vi använde bland annat en bild när två kvinnor
överlämnar förslaget om rösträtt till stadsministern, en på en demonstration
, en på en affisch
om ett möte, samt denna
. I utvärderingarna som eleverna sedan skrev sa de att just den sista frågan fick dem att förstå varför det är så viktigt och hur det hänger ihop med citatet ovan.
Du hittar planeringen Lika mycket medborgare? – om kvinnlig rösträtt här där även slutuppgiften ligger. Om ni har mer tid än vad vi hade så rekommenderar jag att ni läser hela boken eller ett större utdrag då det inte är en så väldigt lång bok.
Du kan även lätt väva in följande material i undervisningen i både sv och so.
Industrialiseringen
Hvarför skola kvinnorna vänta?
Kvinnlig rösträtt i Sverige - hur gick det till?
Kvinnorna på fröken Firmans tid (finns ev på strömmad kanal med avtal)
Eller läs något om och av följande avporträtterade kvinnliga författare.