Kom igång med en normkritisk undervisning

Få syn på normerna - att skapa utmanande undervisning

Det där med normkritik, det är väl lite klurigt, va? Vet du inte riktigt var du ska börja? Här delar vi med oss av lite tips som en slags idébank.

Under Pride höll ämnesspanare Mia Smith Länk till annan webbplats., Annika Sjödahl Länk till annan webbplats. och Robin Smith Länk till annan webbplats. ett seminarium via Lärarnas Riksförbunds Instagram (@lararnas Länk till annan webbplats.). Ni som missade det kan ta del av det via kontot. I det här inlägget delar vi en länksamling för dig som snabbt vill komma igång med ett normkritiskt perspektiv.

Vad är normkritik?

Normkritik är ett analysverktyg för att synliggöra vilka normer som får ta plats och återspeglas i undervisningen. Utifrån en analys av till exempel vem som hörs och syns i de texter undervisningen behandlar, vilka elever som ges mest plats eller vad som inte får utrymme kan vi som lärare synliggöra vilka normer vi upprätthåller. Det normkritik arbetet är ingen enkel metod utan mer ett förhållningssätt för att skapa större delaktighet och inkludering i undervisningen. Analysen måste börja utifrån hur du som lärare själv agerar och varför du gör som du gör.

Ett av skolans uppdrag är att öka förståelsen och toleransen mellan människor. För att nå det målet behöver vi förena kunskapsuppdraget med värdegrundsarbetet där vi sätter normerna som upprätthåller diskriminering i fokus. På så sätt kan vi bidra till att förändra normerna. Med ett intersektionellt perspektiv kan vi synliggör att flera normer påverkas av varandra. Nedan listar vi lite fördjupning kring de olika diskrimineringsgrunderna men många gånger går de hand i hand och behöver belysas samtidigt.

I filmen nedan berättar Lotta Bromseth mer om normkritisk pedagogik för dig som vill veta mer.

Normkritisk pedagogik Länk till annan webbplats.

Vi vill också påminna om Det öppna klassrummet - Lathund för ett normkritiskt arbetssätt Länk till annan webbplats., en skrift från Lärarnas Riksförbunds studerandeförening.

Inspirationstips

Här har vi samlat länkar till spelfilmer, podcasts, dokumentärer, serier för unga, Instagram-konton med mera, som kan bidra till att öppna ögonen för andras tillvaro och att få nya perspektiv på livet. Det är självklart ingen lista som gör anspråk på att vara komplett, men förhoppningsvis hittar du något nytt. Har du egna tips kan du gärna lägga dem som en kommentar så att fler kan ta del av dem. Vi länkar också till några lektionstips på våra ämnesspanarbloggar sist i inlägget.

Inledningsvis vill vi tipsa om serien PK-mannen, där vi får se Musse Hasselvall bemöta sina egna fördomar. Serien tar upp normer ur flera diskrimineringsgrunder och belyser det intersektionella perspektivet. https://urplay.se/serie/208903-pk-mannen Länk till annan webbplats.

Tipsen nedan är listade efter de sju diskrimineringsgrunderna Länk till annan webbplats., men vissa tips finns på flera ställen, vilket belyser intersektionaliteten.

Kön

Könsöverskridande identitet eller uttryck

I samband med filmvisning kan det vara bra att beakta och lyfta fram Bechdel-testet Länk till annan webbplats.. Det bygger på en enkel tre-stegs-analys: finns det (1) två eller fler kvinnor som (2) talar med varandra (3) om något annat än män. Enkelt, men skrämmande många filmer klarar inte detta simpla test.

Etnisk tillhörighet

Religion eller annan trosuppfattning

Funktionsnedsättning

Sexuell läggning

Ålder

Undervisningstips

Som lärare kan det vara bra med några handfasta tips att utgå från, och sedan anpassa efter sin egen undervisningssituation.

Här är några lektionstips kopplade till normkritik.

Mr inom ämnet

Den som vill fördjupa sig mer kan också hitta mycket matnyttigt i följande facklitteratur.

  • Heikkilä, Mia (2019). Skolutveckling och jämställdhet.
  • Reimers & Martinsson (2014). Skola i normer.
  • Arvastsson & Ehn (2004). Kulturnavigering i skolan.

Annika Sjödahl

Lärare i svenska och engelska på högstadiet. Ämnesspanare för Lärarnas Riksförbund.

Mejla