Borta och hemma

Att sitta i ett land långt, långt borta och inte veta hur det går med styrelsearbetet där hemma, det är en press. Plötsligt ska man njuta av "här och nu" och inte fokusera på att pricka av saker på att-göra-listan.

Publicerad Av

Att vara ordförande för en stor förening och resa bort på semester i två veckor är inte helt lätt. Eller ja, det är jättelätt att vara iväg för plötsligt så kan man bry sig mer om i vilket träd fågeln som sjunger sitter i, än att kryssa av saker på att-göra-listan. Men det är lite svårt när man kommer hem igen. Hur många politiska förslag och utspel har jag missat? Hur många mail finns det i mailkorgen? Vad är det för nummer som har ringt men inte lämnat något meddelande? Vad var det jag höll på att jobba med nu igen? Och framförallt: var ligger det där jäkla pappret någonstans?

En tråkig nyhet som trots allt nådde mig i landet långt-långt-bort var den om lärarstudenten som inte fick vara med i klassrummet för att hon var svart. Läraren tyckte att hennes hudfärg skulle hämma eleverna när de diskuterade en film i vilken de kriminella huvudpersonerna var svarta. Det tråkigaste med historien är ändå kommentaren från kommunens skolchef, – Det var dumt och obetänksamt gjort, det blev fel. Men det fanns inget uppsåt hos läraren och vi har bestämt oss för att inte slå på trumman mer i det här fallet, säger hon till SvD. Jag kan inte kommentera det bättre än kloka Lina Westerlund (CS-ledamot och ordförande i LR Stud Stockholm); "om inget illa uppsåt fanns finns ju verkligen möjligheter att ta tag i problemet med den omedvetna rasismen och nu lyfta detta, fortbilda ALL personal inom skolorna i Eslövs kommun och på så vis LÄRA av händelsen."

När man kommer hem möts man också av roliga, underbara och härliga nyheter; som att det startats upp en ny lokalförening i Malmö. Äntligen och jippie! Välkomna in i den varma gemenskapen av engagerade i LR Stud!

Men det bästa med att komma hem är att upptäcka att allt styrelsearbete har rullat på i en rasande fart. Tack styrelsen, ni är fantastiska!


Elina Rensfeldt

Lärare i samhällskunskap och historia. Tidigare engagerad student och ordförande för Lärarnas Riksförbunds studerandeförening LR Stud 2014-2015.

Mejla