Gå och rösta!

En fest, ett evenemang utöver det vanliga. Jag är bjuden, och du också!

Publicerad Av

Idag tänker inte jag skriva om skolpolitik. Idag tänker jag skriva om en fest.

Inbjudningskortet har suttit på kylskåpet i ett par veckor nu. Varje gång jag ser det så blir jag sådär lite glad, förväntansfull. Ibland har jag tagit ner det, kollat in vilka tider som vallokaler nära mig har öppet för förtidsröstning (till slut lär man sig tiderna utantill), men med darrande fingrar satt upp kortet på kylskåpet igen. Det är så fint att jag får berätta vad jag tycker, att jag (lilla jag!) får lov att utse någon eller några som arbetar varje dag i fem år för att mina åsikter ska bli lyssnade på över hela Europa.

Det har varit en inre kamp fram tills idag. Ska jag gå och förtidsrösta? Tänk så blir jag sjuk den 25:e så att jag inte kan rösta! Då missar jag hela festen och min stora chans att få vara med! Men om jag förtidsröstar, då är det ju över sedan. Då blir det inget att gå till vallokalen på valdagen, prata med bekanta utanför och se alla andra som vallfärdar dit för att delta i demokratin.

Men nu är det dags och när jag vaknade i morse pirrade det i hela kroppen precis som när man fyller år (ja, jag är vuxen och tycker fortfarande att min födelsedag är en av årets viktigaste dagar). Idag får jag lov att rösta till europaparlamentet och jag vill se alla LR Studs medlemmar, alla som läser det här och alla andra som är medborgare och över 18 i vallokalen. Vad ni än tycker om EU, så har ni idag möjligheten att låta era åsikter höras långt utanför Sveriges gränser. Ta alltid chansen att låta era röster höras, för det är bara så som man kan bli lyssnad på.


Elina Rensfeldt

Lärare i samhällskunskap och historia. Tidigare engagerad student och ordförande för Lärarnas Riksförbunds studerandeförening LR Stud 2014-2015.

Mejla