Grattis! … och lite praktiska tips för nyexade

Den här veckan sker något stort för svensk skola. För nu är det terminsavslutning på landets universitet och högskolor och nya, kompetenta och fantastiska lärare och studie- och yrkesvägledare tar examen runt om i hela landet. Snart kommer ny kompetens och ny energi fylla landets skolor.

Det har äntligen blivit dags att få göra det där som man tänkt på, pratat och drömt om under långa år på universitetet. Kanske är det pirrigt, kanske lite läskigt, men jag tror och hoppas att det också är en stolthet.

Ni ska vara stolta över att ni har klarat av något som inte alla klarar av. Var stolta över att ni kan saker som andra inte kan. Var stolta över att ni nu får göra uppgifter som andra inte får göra. Ni har nu en titel - var stolta över den och vårda den väl.

Lite praktiskt:

 - Från 1:a juli kan ni som har tagit lärarexamen ansöka om lärarlegitimation, oavsett när ni tog er examen.

- Nya lärare har fortfarande rätt till ett introduktionsår. Det är viktigt att ni får en bra yrkesintroduktion, för läraryrket är svårt och kan vara tufft. Introduktionsåret är en hjälp på vägen och ett stöd i er yrkesutveckling.

- Gå med i A-kassan Länk till annan webbplats.

- Oavsett om ni nu är lärare eller studie- och yrkesvägledare - stå inte utanför gemenskapen som ett fackförbund utgör. Vi har en demokratisk rätt att förena oss som yrkesgrupp och det borde vara lika självklart att utnyttja den rätten som det är att gå och rösta. Bli medlem, för vi behöver varandra.

Stort grattis och stort lycka till. Äntligen är det dags att göra det ni drömt om!