Gästbloggare: Björn Appelgren

LR Studs ordförande Elina Halvarsson bjuder in Björn Appelgren från UR att gästblogga.

Publicerad Av

Hur kan UR stötta lärarstudenter?
- Hur kan UR stötta lärarstudenter, både i den egna utbildningen men även i det framtida yrket som lärare?
Jag fick frågan av Elina Halvarsson, ordförande i Lärarnas Riksförbunds Studerandeförening, på ett (tyvärr ganska omingligt) lunchmingel under Skolforum 2014. Elina undrade om vi har några UR-program som ger en bild av hur det är att vara lärare idag samt hur själva utövandet går till i praktiken, både när det lyckas och misslyckas.

Svaret, med risk för att låta lite säljig, är att UR har väldigt många program som kan underlätta lärarstudierna och yrkesutövandet. Det vore en näst intill omöjlig uppgift att ge en heltäckande lista, men nedan följer i alla fall ett urval program som jag själv önskar att jag hade tagit del av under min tid som lärarstudent. En parentes kanske, men jag var faktiskt helt ovetandes om UR och UR:s uppdrag när jag pluggade. Min enda relation till UR då var minnena från mellanstadiet av hur överhettade rullband med UR-program ständigt brann upp i projektorn och gjorde lustiga mönster på projektorduken (då fanns varken VHS, DVD eller strömmande).

Program för lärarstudenter
Lärandets idéhistoria Länk till annan webbplats. bland annat får en att tänka kring vad kunskap, bildning och skolans roll i samhället är. Ett avsnitt ägnas helt åt Dylan William vars didaktiska metoder prövas och gestaltas i Klassrumsexperimentet. Pedagogens retorik (Red. Länkarna fungerar inte längre.) (om hur man skapar den nödvändiga kontakten med sina elever) är en personlig favorit, främst för att den tillåter de medverkande lärarna att ge uttryck för sina frågor, grubblerier och personliga tvivel.

Vill man verkligen känna lukten av vad skola innebär för många elever är Sverige sviker (Red. Länken fungerar inte längre.) ett måste. Här berättar ungdomar om sin situation, hur dagens skola fungerar och hur de dagligen upplever konsekvenserna av nedskärningar, politiska beslut och mobbning. Världens bästa skitskola (Red. Länken fungerar inte längre.) ger till detta en historisk och aktuell bild av dagsläget för svenska skolan.

Världens bästa skitskola

I radioserien Lärarrummet (Red. Länken fungerar inte längre.) delar verksamma pedagoger med sig av sin yrkesskicklighet och jag skulle bli förvånad om man inte hittar något som passar den egenvalda lärarinriktningen. Skolministeriet (Red. Länken fungerar inte längre.) belyser aktuella skolfrågor och Barnaministeriet (Red. Länken fungerar inte längre.) behandlar ibland skolan ur elevens perspektiv.

Inom genren språk/läsning (viktigt i alla ämnen) har vi många uppskattade program. Bland annat Strategier för läsförståelse Länk till annan webbplats., Språket bär kunskapen Länk till annan webbplats., Tio lektioner i språkdidaktik Länk till annan webbplats. och Barn av sitt språk Länk till annan webbplats.. Här ges handfasta tips på hur man kan jobba med språk, språkförståelse och läsförståelse oavsett vilket ämne man undervisar i.

Strategier för läsförståelse

Avslutningsvis, Sexualkunskap (Red. Länken fungerar inte längre.) är ett måsteprogram för den som känner sig osäker på sex- och samlevnadsundervisningen och för blivande idrottslärare är Idrottslärarens drömmar och dilemman Länk till annan webbplats. lika obligatorisk. Jag vet att den senare redan används på många av landets olika idrottslärarutbildningar.

Idrottslärarens drömmar dilemman

Program att använda med elever i sin framtida undervisning
Här tänker jag inte lista några specifika program. Det finns helt enkelt för många. Jag rekommenderar att inleda sökandet via ämnesmenyn på ur.se Länk till annan webbplats. och därefter filtrera på önskad utbildningsnivå. På ur.se finns också inspirationssidor där verksamma lärare berättar hur de använder UR och medier i sin undervisning. Glöm dock inte bort att det är du själv som är bäst lämpad att ta reda på vad som fungerar för just dig och dina klasser. Var inte rädd för att misslyckas (det gör alla). Tricket är att lära av sina misstag och hela tiden utveckla/förfina sin undervisning.

Vill du ha hjälp att hitta ett specifikt program kan höra av sig direkt till mig och mina kollegor på mediepedagoger@ur.se. Vill man få månatliga uppdateringar om våra nya program rekommenderar jag att man prenumererar på vårt nyhetsbrev.

Vill du komma i kontakt med UR:s pedagoger finns vi på Twitter , Facebook, vår egen blogg och Instagram.

Tack för ordet, Björn Appelgren


Elina Rensfeldt

Lärare i samhällskunskap och historia. Tidigare engagerad student och ordförande för Lärarnas Riksförbunds studerandeförening LR Stud 2014-2015.

Mejla