Tack för sociala medier

Det blev många intressanta samtal under Ed camp estet som gick av stapeln  den 2 mars 2015 inne på LR huvudkontor i Stockholm. Den fråga som jag gått och funderat vidare på är behovet och fördelar/nackdelar  av det sociala nätverk som byggs upp allt mer.

Hej Jag heter Lena Landström och är en av deltagarna i forumet för kultur och kommunikation. Jag arbetar som bildlärare i Nacka med elever från årskurs 2-9.

Jag antar att jag inte är ensam om att på en ämneskonferens bli placerad ihop med musik, slöjd och idrottslärare. Inget ont om dessa lärare men det enda vi har gemensamt är våra elever. Visst samarbetar vi ibland men det gör jag också med teknik eller svenska läraren. Är man på en liten skolenhet så är man oftast ensam i sin yrkesroll och behöver verkligen få träffa andra lärare i samma ämne. Vissa kommuner har nätverksträffar men det är till för kommunala skolor och friskolor är inte välkomna. Så är det i Nacka iallafall. Nu har några bildlärare startat sociala nätverk. Vi har aktiva Facebook grupper och Twitter-grupper . De har bestämda tider då de möts i den digitala världen och har förutbestämda ämnen som diskuteras. Vilket bra initiativ.

Det trodde vi inte för 15 år sedan men, tack Facebook. Det är en oerhörd bra källa när idéerna tryter eller man har en allmän pedagogisk fråga. Vilken respons man kan få. Utöver det har vi olika bloggar vi kan följa för att fylla på vår kompetens. Många är också de rektorer som tycker att vi ska hålla oss a jour med aktuella skolfrågor och det gör vi gärna , eller hur?

Men... det här tar tid. Mer tid än utöver din vanliga planering.

Det ger massor-du väljer själv vad du vill läsa  och kommentera - du gör det när du vill, visst allt det är bra.

Men vi måste vara observanta på oss själva för det är lätt att förlora sig i tid. Ingen kommer tacka dig när orken tryter. Jag skulle önska är att man lyfter upp  frågan om sociala mediers nytta för kompetensutveckling bland rektorerna, kan man byta ut konferenstid för att twittra?


Lena Landström

Bloggare

Mejla