Föräldrakväll för goda relationer

Nyss hemkommen efter en kväll med föräldrar och elever, ni vet en sådan kväll som ger mer energi efteråt än vad man kunde tänka sig dagen innan när man hade mycket att göra.

En sak som mitt arbetslag har arbetat mycket med de senaste åren är att få en vi-känsla i hela Hexagonen (som mitt arbetslag heter) dvs alla lärare, elever och föräldrar är ett team.

Vi tror på att om man involverar och bjuder in föräldrarna från början så skapar man goda relationer och man får föräldrarna med sig eftersom att de vet att vi vill deras barn det bästa och att vi väldigt gärna vill ha dem med oss på den resan.

För att avsluta första terminen ville vi, tillsammans med eleverna, bjuda in föräldrarna på mingel samtidigt som vi ville ge dem en inblick i deras barns skoldag.

Kvällen blev följande:

Strax efter kl 17 kom eleverna, som innan fått ett tidsschema över kvällen, samt förslag på uppgifter att ansvara för under kvällen.

När föräldrarna kom vid 18 så hade vi tillsammans styrt upp; Café som eleverna hade bakat till, några som tog ansvar över försäljningen, vikväggar med olika planscher, texter och bilder som eleverna producerat under terminen, bord uppdukat innanför dörrarna där föräldrarna välkomnades av några elever som såg till att alla fick namnlappar med sitt eget namn + barnets namn, ett bildspel på deras fotoprojekt från bilden på scenen, en elev som spelade Livepiano. En härlig stämning helt enkelt!

Sen tog kvällen fart och de elever som var konferencierer ställde sig på scen och hälsade alla föräldrar välkomna och berättade om kvällens innehåll och en elev tog möjligheten att få sjunga på scen inför föräldrarna. Föräldrarna fick i uppgift av barnen att presentera sig för minst tre andra föräldrar som de inte hälsat på än och en uppmaning att passa på att lära känna varandra.

Efter en halvtimme var det dags för microlektioner! Tre stycken microlektioner á 20min, eleverna delade upp föräldrarna i tre grupper och visade dem till klassrummen där några av oss lärare tog vid. Tre olika pass; "Bedömning och förmågor i SO", "Nya arbetssätt i engelska" (Där de bl a fick testa miniwhiteboard & no hands up) & min egen "Reviderade läroplanen & programmering i matematik"

Det blev ett härligt tempo och många glada föräldrar! Bra betyg när det fortfarande är fullt hus även på sista passet eftersom de är så nyfikna på nästa klassrum.

Så himla roligt när arbetslaget är ett team tillsammans med eleverna!