Hour of code & Swift

Det är dags för årets "Hour of code" ett evenemang som syftar till att låta alla elever världen över att få testa programmering, även de som inte har det i sin läroplan. Datumet är alltid samma varje år, den 9 december till minne av Grace Hopper, en pionjär inom programmering.

Det finns inget rätt eller fel sätt att genomföra Hour of code, huvudsaken är att man gör något som ger eleverna möjligheten att lära sig datavetenskap, det stöttar problemlösningsförmåga, logiskt tänkande och kreativitet.

hourofcode.com Länk till annan webbplats. finns all stöttning man kan tänka sig för att genomföra detta event och när jag började med detta för 6år sen fanns det några aktiviteter att välja mellan, nu finns det en uppsjö aktiviteter, stöttning för lärare och för alla stadier. En annan sak som finns på deras webbplats är att man anmäler att man ska vara med i eventet och hamnar då på världskartan, väldigt spännande att gå in och kika tillsammans med eleverna.

Denna gång har jag valt att genomföra Hour of code med hjälp av Swift Länk till annan webbplats., som är Apples egna programmeringsspråk, genom att använda deras app “Swift playgrounds Länk till annan webbplats.“. Till appen finns det både lärarhandledningar för att arbeta sig igenom det gedigna materialet, men denna gång ska vi göra deras egna “Hour of code” med hjälp av denna handledning Länk till annan webbplats.. Den börjar med att gå igenom berättelsen om Grace Hopper, t ex deras förslag i serieform Länk till annan webbplats. eller denna video:

Jag tänkte läsa högt om Grace Hopper ur “Godnattsagor för rebelltjejer” Länk till annan webbplats. (För att skapa en nyfikenhet på boken)

Hoppas att fler hakar på detta koncept och hoppas att antalet event i Sverige ökar (I skrivande stund 264st i Sverige)


Camilla Askebäck Diaz

Lärare i Matematik och NO för årskurs 7-9 samt förstelärare i digitala verktyg. Tidigare ämnesspanare.

Mejla