10 digitala tips!

Miniföreläsning i Skolons monter

På SETT 2019 höll jag en miniföreläsning på 15min om mina 10 bästa digitala tips i klassrummet!

Publicerad Av

1. www.digitalalektioner.iis.se Länk till annan webbplats.

På denna sida hittar du färdiga lektioner för åk 1-9 inom digital kompetens, t ex källkritik, programmering, netikett och säkerhet.

2. Arbeta med bilder

Skapa egna planscher, stödstrukturer eller Instagram-promenader med hjälp av www.canva.com Länk till annan webbplats., behöver du fria bilder att använda så tipsar jag om www.freepik.com Länk till annan webbplats., kom ihåg att klicka i licensen "free".

3. Spel

Att arbeta med spelfaktorer för att skapa motivation är ett gammalt knep, även innan digitaliseringen. Klassiska www.kahoot.com Länk till annan webbplats. eller www.jeopardylabs.com Länk till annan webbplats. (Men du måste du nog förklara konceptet Jeopardy för dina elever ;))

4. Struktur

Skapa struktur med www.classroomscreen.com Länk till annan webbplats., där har du många olika funktioner, instruerande text, timetimer, klocka, ljudnivå, QR-kod till en webbsida, namnslumpare..

5. Presentationer

För att skapa variation i sitt arbete med presentationer finns det fler presentationsverktyg än Powerpoint t ex www.prezi.com Länk till annan webbplats. eller www.emaze.com Länk till annan webbplats..

6. Länkförkortare

Hur ofta vill man inte dela med sig av en länk? För att slippa skriva långa länkadresser kan man använda sig av www.v1.se (Red. Länken fungerar inte längre. En liknande sida är www.haha.se Länk till annan webbplats..)

7. Namnslupare och timetimer!

Här finns det många olika att botanisera mellan; www.online-stopwatch.com Länk till annan webbplats.

8. Digitala responssystem

Några tips; www.mentimeter.com Länk till annan webbplats. - ett omröstningsverktyg, www.quizlet.com Länk till annan webbplats. - träna begrepp, enskilt och i helklass (kanske inte riktigt ett responssystem...), www.socrative.com Länk till annan webbplats. - få respons på elevernas kunskaper, både per individ, men även hur en hel klass svarat på en specifik fråga.

9. Kollaborativa ytor

Ge varje elev en varsin digital miniwhiteboard med hjälp av www.whiteboard.fi Länk till annan webbplats. eller skapa en digital, gemensam anslagstavla på www.padlet.com Länk till annan webbplats.

10. Sociala medier

Att använda sig av sociala medier för att fråga, ge råd och diskutera är toppen när man behöver få input.

På Facebook finns det många olika grupper att gå med i för olika specifika syften, t ex min egen grupp IKT-verktyg Länk till annan webbplats.. Twitter är en annan källa till bra pedagogiska diskussioner, ett virtuellt "lärarrum", följ mig gärna på @Askeback Länk till annan webbplats..

Min presentation:


Det är verkligen så himla roligt att föreläsa och inspirera andra!

Skolon på SETT

Skolon på SETT

Kika gärna in på min nya hemsida, om du vill veta mer om vad jag föreläser kring; www.askebackdiaz.se Länk till annan webbplats.

/Camilla, hoppas att ni hittar något i blogginlägget som inspirerar.


Camilla Askebäck Diaz

Lärare i Matematik och NO för årskurs 7-9 samt förstelärare i digitala verktyg. Tidigare ämnesspanare.

Mejla