Boktips i matematik!

Älskar högläsning!

Ibland så vill man /behöver man bryta av undervisningen med annat.

Halva terminen har jag ett pass i veckan som är nästan 2h långt och kände att jag ville göra något som var lite annorlunda för matematikundervisningen, så jag tänkte ha högläsning.

Jag letar efter böcker och filmer som är bra att använda som högläsning och/eller egen läsning för eleverna. Men tänkte tipsa om den jag påbörjat nu. Vi läser ett kapitel i veckan under det långa passet.

Den bok vi läser heter "Sifferdjävulen : en bok om att stoppa under huvudkudden, för alla som är rädda för matematik" Länk till annan webbplats. Boken är till för ålder 9-12, men jag tycker att diskussionerna blir bättre med äldre elever, jag tycker att det blir roligt när de använder en massa påhittade ord som eleverna reagerar på "Så heter det väl inte?" och vi pratar om vad de heter istället samt låter eleverna få upptäcka det roliga med matematiken genom att följa med i boken händelser. Jag har scannat av bilderna så att eleverna kan se de fina illustrationerna på projektorn samt använder min whiteboard för att räkna ut de matteexempel som boken går igenom. Boken är både spännande och rolig och fångar elevernas uppmärksamhet på ett lättsamt sätt. Har googlat om någon annan har gjort uppgifter på boken, och såklart fanns det! Här Länk till annan webbplats.

Sifferdjävulen

Andra intressanta böcker;

Spanarboken från Liber (åk 4-6 Länk till annan webbplats.

och 

Uttagningen av Maths Claesson Länk till annan webbplats.

//Camilla, fyller gärna på listan på böcker!

"Vill gärna att mönster inte känns som monster."Camilla Askebäck Diaz

Lärare i Matematik och NO för årskurs 7-9 samt förstelärare i digitala verktyg. Tidigare ämnesspanare.

Mejla