Matematikbegrepp

Med hjälp av Quizlet och Gimkit

Här kommer två tips på hur man kan arbeta med begrepp, både i klassrummet men också enskild träning.

I Quizlet kan man arbeta med ord på olika sätt, t ex kan man arbeta med glosor med olika språk, men man kan också använda det till begrepp.

I Quizlet.com Länk till annan webbplats. väljer man olika set att träna på genom att söka på de set som redan finns, eller så kan man skapa egna set.

Efter det kan man dela en länk till eleverna så att de kan träna på glosorna/begreppen. Om de vill kan de skapa egna konton för att vara på en resultatlista, spara de set de vill träna på mer eller skapa egna set.

Som lärare kan man också köra Quizlet live, som är ett spel i klassrummet där man antingen som lag spelar mot andra lag eller så spelar man individuellt mot de andra. I spelet gäller det att svara rätt 12 gånger i rad snabbast. (Kort förklarat)

gimkit

I Gimkit.com Länk till annan webbplats. är det på samma sätt, man söker efter set man vill använda eller så skapar man eget, man kan göra 5st set gratis (I dagsläget 10st) Men i detta spel så spelar man själv mot de andra. I detta spel så får man "pengar" när man svarar rätt och förlorar "pengar" när man svarar fel. Dessa pengar kan man använda för att köpa sig fördelar eller köpa nackdelar till någon annan. Läraren ställer in vad som ska uppnås för att vinna; Uppnådd totalsumma i klassen, uppnå en summa först eller på en viss tid.

Man kan skapa Gimkits genom att exportera Quizletset.

Gimkits av samma set som jag gjort Quizletsets till;

7-9 Taluppfattning och tals användning Länk till annan webbplats., 7-9 Geometri Länk till annan webbplats., 7-9 Algebra Länk till annan webbplats., 7-9 Sannolikhet och statistik Länk till annan webbplats., 7-9 Samband och förändring Länk till annan webbplats., Åk 7 Allt Länk till annan webbplats., Åk 8 Allt Länk till annan webbplats., Åk 9 Allt Länk till annan webbplats..

Vill man ha färdiga set för alla begrepp i NO, så rekommenderar jag att kika in på Ugglansno.se Länk till annan webbplats. där Oskar har ett helt läromedel med kopplade Quizletset.

//Camilla, skönt att slippa uppfinna hjulet och "sharing is caring"


Camilla Askebäck Diaz

Lärare i Matematik och NO för årskurs 7-9 samt förstelärare i digitala verktyg. Tidigare ämnesspanare.

Mejla