Min kollega Carina Wieslander har formulerat en uppgift i religion år 9 om Jehovas vittnen. Övningen syftar till att öka elevers förmåga att använda och värdera källor.
Övningen utgår från SMART-metoden som jag skrev om i mitt förra inlägg. och är kopplad till kunskapskravet som säger att elever ska kunna föra resonemang om informations och källors trovärdighet och relevans.
Carina har valt ut tre korta texter om Jehovas vittnen som eleverna ska resonera om. Den första texten är skriven av en avhoppare från rörelsen, den andra texten kommer från Jehovas vittnens webbplats och den tredje kommer från Nationalencyklopedin på NE.se.
Eleven ska sedan gå igenom varje källa och gör en bedömning av källan med hjälp av SMART-metoden
Den andra frågan lyder: Tänk dig att du ska skriva en text om öppenhet och tolerans inom olika religiösa grupper
En nyckelfaktor är texterna som hör till uppgiften. De är alltså korta och utvalda för att passa både till uppgifterna och till elevernas läsförståelse.
Det finns numera ganska omfattande forskning som visar att elever ända upp på gymnasiet inte klarar att själva söka rätt på och bearbeta elevant information utan olika typer av stödstrukturer. Se t.ex. Håkan Fleichers avhandling En elev en dator. Kunskapsbildningens villkor och kvalitet i den digitaliserade skolan.
Carina, som är speciallärare har tagit fram uppgiften särskilt för elever som har svårt att uppnå kriterierna för betyget E, men den går naturligtvis att använda för alla betygsstegen.