Bloggen Monicas stjärnor – ett glatt återseende

Under åren som jag har jobbat med elevbloggar i undervisningen har jag ofta hämtat tips och inspiration från andra skolbloggare. År 2011 hittade jag exempelvis en fin blogg, Monicas stjärnor i skoltävlingen Webbstjärnan.

Läraren Monica la upp på Webbstjärnan (Red. Länken fungerar inte längre.) något hon kallade för tankefrågor på bloggen. Klassen fick sedan i uppgift att besvara frågorna i kommentarsfältet till varje inlägg. Ämnet var SO i åk 7 - 9.

Jag gillade verkligen bloggen. Den var enkel att hantera både för läraren och eleverna. Samtidigt utnyttjade läraren mediets möjligheter till samarbete genom att alla i klassen såg och kunde inspireras av varandras lösningar på tankefrågorna. Uppgifterna höll också hög kvalitet. De var öppna och gick att tolka ur olika perspektiv. Det syntes att detta var en skicklig lärare som hade tänkt till.

Jag sparade bloggen och såg fram emot att låna både upplägg och uppgifter. Men när jag skulle titta på den igen var den borta. Det var tråkigt, men inte så konstigt. Skolbloggar kommer och de läggs ner. Men så, häromveckan, höll jag en föreläsning på LR Stockholm Länk till annan webbplats.. Den tappra skara som hade letat sig ut i vinterkylan var inte större än att jag bad alla presentera sig. Och där satt hon ju, Monica Hansson, biträdande kommunombud och SO-lärare från Årstaskolan. Det blev ett glatt återseende.

Det visade sig att Monicas stjärnor faktiskt finns kvar, men under det intetsägande namnet SO-bloggen (Red. Länken fungerar inte längre.). Stockholms stad hade bestämt att alla deras skolbloggar skulle ligga på en gemensam plattform på varje skola och därför gick den inte att söka på under sitt gamla namn. Monica börjar om med sjuor i år, men det kommer, så följ bloggen här och låt er inspireras (Red. Länken fungerar inte längre.).

Monica har alltså fortsatt att arbeta med samma typ av skolblogg under flera år och det är ofta ett tecken på kvalitet, när en lärare fortsätter och utvecklar ett och samma bloggprojekt år efter år.

Mer inom ämnet

Här kommer ytterligare några fantastiskt inspirerande exempel på bloggprojekt i historia som återkommer år efter år.


Cecilia Johansson

Forskare och lärare i svenska, historia och geografi på högstadiet

Mejla