Jakten på historiska källor
Förmågan att kritiskt granska, tolka och värdera källor som grund för att skapa historisk kunskap beskrevs som ett utvecklingsområde i Skolinspektionens granskning av historieundervisningen. Jag har skrivit om det i ett tidigare inlägg, men här tänkte jag ge lite tips om vad jag själv har stött på i min jakt på källor som funkar i grundskolan.
Först måste jag påpeka att det här med källor också är ett utvecklingsområde för våra läromedelsförlag. De flesta läroböcker i historia har bara några enstaka källövningar med uppgifter som mer handlar om läsförståelse än om att skapa historia. Ett undantag är Libers Historien pågår. Den kom redan på 1999, men det är kanske först med lgr-11 som den verkligen fungerar. Den verkar vara slut på förlaget, så det är bara att hoppas på ett nytryck. Jag har som tur är en kollega, som mycket ogärna slänger böcker, så vi har hela källaren full av just den läroboken :)
Förutom i skolans källare har jag mest letat källor på Internet. Det har visat sig att flera anglosaxiska länder sedan i slutet av 90--talet har byggt öppna arkiv med källor av olika slag. Där finns också flera stora hemsidor som är anpassade efter skolans behov av lite lättare texter med uppgifter. Så här kommer några tips på Webbplatser, där man lätt kan surfa bort några kalla vårkvällar.
Jag börjar med ett par svenskspråkiga sidor. Terra Scaniae är anpassad till mellanstadiet. Där blandas välskrivna fiktiva historiska berättelser med artiklar och bilder. Mitt andra exempel, Stockholmskällan
har mängder av material anpassat till skolan. De har t.ex. ett stort kartmaterial, men tyvärr är sidan geografiskt avgränsad till Stockholms stad. I Norge finns för övrigt Kildenett,
ett stort projekt som liknar Stockholmskällan. Men det är inte särskilt lättanvänt för oss svenska historielärare.
Nu till några engelskspråkiga webbplatser. Den amerikanske historiedidaktikern Sam Wineburg, som för övrigt har skrivit klassikern Historical Thinking and and other Unnatural Acts
är en av dem som ligger bakom den fantastiska webbplatsen, Charting the Future by Teaching the Past.
Här har man samlat källtexter, uppgifter och bedömningsanvisningar till hela den amerikanska kursplanen i historia. En guldgruva!
Roy Rosensweig, en annan av mina historiedidaktiska idoler, ligger bakom den här sidan
. Webbplatsen publicerades redan 2001. Roy var en av pionjärerna inom konceptet Open source
och han skapade det digitala referenssystemet Zotero
. På webbplatsen Liberty, Egality and Fraternity
hittar du källtexter, bilder, kartor, tidslinjer etc. från franska revolutionen. Detta är en riktigt gammaldags kodad webbplats, men allt fungerar fint och källtexter behöver ju knappast uppdateras.
Jag rekommenderar också en brittisk resurs. Den är uppbyggd kring olika teman som exempelvis Kalla kriget eller, 30-åriga kriget. Under fliken industriella revolutionen finns intervjuer med barn om deras arbetssituation som genomfördes i England i början av 1800-talet.
Nästan allt material som jag har hittat är alltså skrivet på engelska, vilket så klart är ett problem, men trots att jag måste översätta texterna är de faktiskt bättre anpassade till vårt centrala innehåll på högstadiet än exempelvis Stockholmskällan. På webbplatsen Källor i historieundervisningen kan ni se resultatet av mina försök till översättningar. Använd dem gärna, men på egen risk. Översättningarna går absolut att granska kritiskt :). Har ni fler tips på svenska webbplatser med källor? Tipsa mig gärna så skriver jag om dem här.