Årets vinnare av Guldäpplet lyfter matematiken

Jonas Hall, matematiklärare från Rodengymnasiet i Norrtälje är 2016 års vinnare av Guldäpplet. Detta betyder att jag, som 2015 års guldäpplevinnare, lämnar över stafettpinnen. Det har varit ett roligt men hektiskt år och det känns helt perfekt att Jonas Hall nu tar över.


fullsizerender-1

Jonas Hall, matematiklärare från Rodengymnasiet i Norrtälje är 2016 års vinnare av Guldäpplet.

I veckan utnämndes 2016 års pristagare till Guldäpplet (Red. Länken fungerar inte längre.) på Skolforum. Priset delas ut till lärare som förnyar undervisningen med hjälp av IT.

Igår minglade nominerade och pristagare tillsammans på SKL. Ann Marie Körling Länk till annan webbplats. var årets hemliga gäst och höll ett fantastiskt tal om vikten av att vi lärare prisar varandra när någon av oss har gjort något riktigt bra, som till exempel att bli nominerad till ett stort nationellt pris.

En styrka med Guldäpplet är att det både lyfter fram lärare vars arbete är väl känt och spritt, men också lärare vars arbete håller lika hög kvalitet, men som inte har blivit lika uppmärksammat.

anna-och-Hülya

Hülya Basaran och Anna Kaya, värdiga vinnare av Guldäpplets särskilda pris 2016. Hülya var också ämnesspanare här på LR-bloggar. Foto: Bo Helmersson.

För mig hör vinnarna av det särskilda priset Anna Kaya Länk till annan webbplats.och Hülya Basaran Länk till annan webbplats. till den första kategorin. Båda är synnerligen välförtjänta vinnare. Anna har, under många år arbetat med att förnya sva-undervisningen med hjälp av digitala verktyg och Hülya har arbetat mycket med nyanlända barn. Båda har skrivit böcker om sina metoder. Nyanlända elever i mitt klassrum av Hülya hittar du här (Red. Länken fungerar inte längre.). Båda är också ofta ute och föreläser på mässor och konferenser runt om i landet. 

Jonas Hall Länk till annan webbplats. eller The mad mathematician, hör kanske mer till den andra kategorin, åtminstone för mig som inte undervisar i matematik. Jag hade faktiskt aldrig hört talas om honom innan jag stötte på namnet bland årets nominerade. Min ämnesspanarkollega och  mattelärare Helena Kvarnsell visste däremot precis vem han var och hon blev jätteglad över att Jonas var en av finalisterna, och menade att 

”Ingen har betytt så mycket för digitaliseringen av matematikundervisningen i Sverige som Jonas”

Efter att ha kollat upp några av Jonas alla Youtube-klipp Länk till annan webbplats. förstår jag vad hon menar och jag är stolt över att ha medverkat till att Jonas fantastiska undervisning får spridning i hela landet, också utanför matematiken. Förresten har Jonas också skrivit en bok, Handbok för matematisk modellering med GeoGebra, att undervisa mot förmågorna. Länk till annan webbplats. Den skulle jag köpa direkt om jag vore mattelärare.

Övriga pristagare till Guldäpplet 2016 är Anton Fagergren, förskollärare vid Irsta förskolor i Västerås. Anton brinner för en likvärdig förskola. För att nå dit använder han digitala verktyg och sprider nya arbetssätt via digitala medier

Martin Löfgren, fick pris tillsammans med Per Ahlkvist. De är högstadielärare på Norrevångsskolan i Karlshamn och de har utvecklat en metod för att arbeta med kontroversiella frågor i samarbete med Göteborgs Universitet och det Toleransprojekt Länk till annan webbplats. som pågår där. Martin och Pers arbete var också nytt för mig. Nu känns det jättekul att  kunna dyka ner i och inspireras av deras undervisning.

Och som sagt. Har ni en nominerad lärare på er skola, glöm inte att gratta, rosa och prisa!


Cecilia Johansson

Forskare och lärare i svenska, historia och geografi på högstadiet

Mejla