Helgepriset

Sveriges största lärarpris

Har du tankar och planer på att utvecklas ytterligare i din yrkesroll? Att få undersöka ett moment eller område närmare, att få ekonomiska resurser för att kunna ta ut tid, genomföra fortbildning, en studieresa, skriva med mera för att göra detta möjligt? Jag ansökte om Helgepriset, nu har ansökningarna för 2019 års priser öppnat - kanske är det du eller någon av dina kollegor som kommer att bli en av vinnarna?

Publicerad Av

Skolutveckling

Idag, 1 december, öppnar ansökan och jag vill tipsa alla förskollärare och lärare om att Helgepriset från Helge Ax:son Johnsons stiftelse finns. Lärarnas Riksförbund, Lärarförbundet och Skolledarna står bakom priset.

Om du eller det lärarlag du tillhör har en idé som du/ni vill förverkliga rekommenderar jag att ansöka om Helgepriset.

På Lärarnas Riksförbund står att läsa att Helgepriset kan sökas av enskilda förskollärare/lärare eller av mindre lärarlag som vill pröva, utvärdera och/eller dokumentera pedagogiskt utvecklingsarbete baserat på forskning och beprövad erfarenhet. Syftet ska vara att förbättra undervisningen, höja kunskapsnivån och sprida framgångsrika modeller. Här kan du läsa mer om vem Helge Axelsson Johnson var Länk till annan webbplats..

Helgepriset delas ut i fyra olika stipendier;

  • ett för förskolan
  • två för grundskolan
  • ett för gymnasieskolan/vuxenundervisningen.

Varje pris/stipendium är på 125 000 kronor och anses därmed vara Sveriges största lärarpris.

Prisutdelning sker under Skolforum, arrangerad av Lärarförbundet, Lärarnas Riksförbund och Skolledarna. Skolforum hålls på Stockholmsmässan i oktober, vecka 44 varje år.

Läs mer och ansök här. Länk till annan webbplats. Tidigare års pristagare har valt att använda prispengarna till en mängd olika saker. Om du är nyfiken på motiveringarna för tidigare års pristagare, mellan åren 2015-2018, finns dessa samlade Länk till annan webbplats..

Att nå sin dröm

En av anledningarna till att jag väljer att lyfta fram Helgepriset i ett inlägg är att det har betytt enormt mycket för mig som lärare och jag tror att det kan få stor betydelse även för andra. År 2016 fick jag Helgepriset för att skriva en bok. Jag deltog i en forskarcirkel om demokrati- och samhällsfrågor via Södertörns högskola och några år tidigare hade jag utbildat mig till Skolambassadör för EU. Vid tidpunkten för när jag fick priset drev jag demokratifrågor, ledde flera olika projekt tillsammans med elever om demokrati och mänskliga rättigheter samt byggde upp elevråd. Jag ville dock förstå helheten, se hur man kan bygga upp ett demokratiarbete som genomsyrar undervisningen och en hel skola. Jag ville undersöka vad som menas med framgångsrik undervisning och mycket mer.

Helgepriset var en chans, ett tillfälle och en möjlighet att undersöka min egen undervisning och de projekt jag ledde. Att få vetenskaplig förankring, djupdyka i forskning och fördjupa mina tankar och reflektioner – det var nästa steg för mig som lärare.

För 1 år sedan blev jag författare till boken “Demokratiuppdraget i skolan”, Helgepriset gjorde min dröm verklig och att jag hade möjlighet att ta steget – kanske har du/ni också en dröm?

Ansökningsperioden är mellan 1 december och 1 februari, din rektor måste godkänna ansökan och skriva under den – Lycka till!!!


Charlotta Granath

Förstelärare i SO-ämnen och lärare vid lärarutbildningen. Tidigare ämnesspanare.

Mejla