Spela, rita och lär om EU på olika språk! Del-2

I detta andra inlägg fortsätter vi att lära oss om EU på ett roligt sätt genom målar- och pysselböcker samt via berättelser om vännerna Tom och räven Lisa som lär sig om miljö. Samtliga övningar går att genomföra på EU:s olika språk.

I målarboken Jag målar Europa får barn/elever färglägga EU-ländernas flaggor, öva på att skriva ländernas namn och placera länderna på en Europakarta.

I pysselboken Europa och du  Länk till annan webbplats. får barn/elever färglägga flaggor och kasta om bokstäverna så att namnen på huvudstäderna blir rätt. I målarboken om bondgården Länk till annan webbplats. visas livet på en bondgård, bonden som arbetar på fältet, betande kor och produkter som mjölk och ägg.

Upptäck miljön med Tom och räven Lisa!

I detta material finns berättelser, material för lärare med samtalsövningar och nyckelord samt en aktivitetsbok.

”Tom och räven Lisa är vänner. Tillsammans upplever de flera äventyr som hjälper Tom att förstå att man måste respektera och skydda miljön.” Böckerna och övningarna finns på olika språk. Det går enkelt att ändra språk högst upp i menyn till höger när du öppnar dokumenten.

Här finns läraranteckningar med samtalsövningar, sammanfattningar och nyckelord för de olika berättelserna, Upptäck miljön med Tom och Lisa Länk till annan webbplats..

Berättelser:

Boken visar på faran med farliga utsläpp, förtunningen av ozonskiktet och klimatförändringen. I berättelsen får vi lära oss mer om de permanenta skador som uppstår om vi inte respekterar miljön.

Boken lär barn hur man sparar och skyddar vatten. Tom upptäcker att laxen i floden håller på att förgiftas. Tillsammans med sina kompisar bestämmer han sig för att rädda laxen och lär sig hur viktigt det är med rent vatten.

I den här berättelsen försöker Tom att hjälpa hungriga och törstiga svalor.

Boken förklarar vad klimatförändringen beror på och vilka konsekvenser den har. En pojke hjälper brandkåren att släcka en skogsbrand och för att rädda räven Lisa.

Tom utforskar den biologiska mångfalden i en dal tillsammans med stadens borgmästare och en äldre man. De beundrar naturens skönhet och beslutar att öppna dalen för ekoturism.

Boken visar vilka skador som uppstår vid skövling av koraller på tropiska öar. I boken får vi lära oss mer om korallrevens biologiska mångfald.

Tom vill köpa en present till sin kompis Linus och upptäcker då att plastleksaker med för mycket förpackningsmaterial är farliga för miljön och att det är bättre att göra sina egna träleksaker.

Rosa och Tom hamnar mitt i ett äventyr längs den farliga och trafiktäta Bullergatan och får lära sig om de risker som fordonstrafik innebär för både människor och miljö.

Tom och hans vänner bygger en ny cykel av gamla delar och lär sig att det inte bara sparar pengar och bevarar jordens värdefulla resurser – det kan vara väldigt kul också! Räven Lisa hjälper barnen att hitta gamla bortglömda cyklar, och en gammal tävlingscyklist vet precis vad de kan användas till.

I denna aktivitetsbok Föreställ dig och måla en bättre miljö med Tom Länk till annan webbplats. får du följa Tom på en upptäcktsfärd för att förstå hur vår miljö fungerar. Använd kritor, pennor och tidningar för att skapa Toms värld. "Du blir tecknare till en helt unik bilderbok. Förbered dig på ett underbart färgäventyr tillsammans med din vän!”