Spela, rita och lär om EU på olika språk, del-1

Vad är egentligen EU? I två inlägg blir det nu fokus på att upptäcka EU genom olika spel, bilder- och målarböcker samt film. Det finns massor av roliga övningar!

www.eu.eu

Via EU:s officiella webbplats Länk till annan webbplats. kan barn och elever spela spel som Memory, hjälpa fåret Shaun att bygga en hållbar stad, undersöka EU:s länder som kulturarvsdetektiver, eller varför inte åka på upptäcktsfärd genom Europa och samtidigt lära sig mer om EU.

Visste du att EU har 24 officiella språk och att svenska är ett av dessa? Känner du till vilka övriga 23 språk är? De flesta av spelen och övningarna går att spela på de olika 24 språken, vilket gör att materialet passar för olika åldrar och exempelvis språkämnen.

Spel och lärarhandledningar under olika teman

Länder och regioner i EU

  • Europa: en upptäcktsfärd, publikation Länk till annan webbplats. är en broschyr som även går att beställa som innehåller fakta och färgglada illustrationer. Den ger en bild av Europa och förklarar kortfattat vad EU är och hur EU arbetar.
  • I spelet Europa: en upptäcktsfärd väljer du en karaktär, slår tärningen och svarar på frågor. Till spelet finns en lärarhandledning.

www.eu.eu

Frågorna gäller olika ämnen som historia, geografi och kultur, men också allmänna frågor om EU och hur ett land kan bli EU-medlem.

www.eu.eu

Europas historia

Det här materialet har tagits fram för elever mellan 10 och 15 år. Det ska hjälpa lärarna att diskutera kulturarv med eleverna. Tanken är att de ska få upptäcka, uppmärksamma och uppleva Europas rika och mångfacetterade kulturarv på ett roligt sätt.

Spela spelet Kulturarvsdetektiverna Länk till annan webbplats..


www.eu.eu

Här får du träffa guiden Marcus och du får leta efter dolda skatter i Europas kulturarv. Spelinstruktioner Länk till annan webbplats. för lärare.

Energi och miljö

Spelet Hållbara Shaun handlar om att skapa en renare, hälsosammare och mer hållbar framtid för våra städer och för vår planet.

”I spelet måste du hjälpa till att bygga en ny miljövänlig stad för de herrelösa djuren i den Stora staden och se till att hålla dem glada genom att ha koll på resurser, mat, energi, transport och natur. Prova att bygga din egen stad under tio dagar medan bonden är bortrest! Och om du tror att du är tillräckligt grön, kan du testa att klara Shauns uppdrag! Försök att lösa ett problem genom att leda Shaun och hans flock och rädda din stad.”

www.eu.eu

Lärarhandledning Länk till annan webbplats. med diskussionsfrågor

UR Skola visar i serien Dröm om demokrati (Red. Länken fungerar inte längre.) hur det går till att rösta och förklarar vilka beslut som fattas i riksdagen, kommunerna och landstingen samt i EU.

Lycka till!


Charlotta Granath

Förstelärare i SO-ämnen och lärare vid lärarutbildningen. Tidigare ämnesspanare.

Mejla