Spela, rita och lär om EU på olika språk, del-1

Vad är egentligen EU? I två inlägg blir det nu fokus på att upptäcka EU genom olika spel, bilder- och målarböcker samt film. Det finns massor av roliga övningar!

www.eu.eu

Via EU:s officiella webbplatslänk till annan webbplats kan barn och elever spela spel som Memory, hjälpa fåret Shaun att bygga en hållbar stad, undersöka EU:s länder som kulturarvsdetektiver, eller varför inte åka på upptäcktsfärd genom Europa och samtidigt lära sig mer om EU.

Visste du att EU har 24 officiella språk och att svenska är ett av dessa? Känner du till vilka övriga 23 språk är? De flesta av spelen och övningarna går att spela på de olika 24 språken, vilket gör att materialet passar för olika åldrar och exempelvis språkämnen.

  • Tryck på denna länklänk till annan webbplats och välj ett av EU:s 24 officiella språk.
  • Välj Barnhörnanlänk till annan webbplats där det finns olika spel eller Lärarrummetlänk till annan webbplats om du vill få tillgång till undervisningsmaterial om EU, kartor och uppdaterad information om valet till Europaparlamentet i maj.

SPEL OCH LÄRARHANDLEDNINGAR UNDER OLIKA TEMAN

Länder och regioner i EU

  • Europa: en upptäcktsfärd, publikationlänk till annan webbplats är en broschyr som även går att beställa som innehåller fakta och färgglada illustrationer. Den ger en bild av Europa och förklarar kortfattat vad EU är och hur EU arbetar.
  • I spelet Europa: en upptäcktsfärd väljer du en karaktär, slår tärningen och svarar på frågor. Till spelet finns en lärarhandledning.

www.eu.eu

  • EU-resan - En upptäcktsfärdlänk till annan webbplats är ett onlinespel som går att spela på olika språk där spelarna reser genom Europa och svarar på frågor om de länder de passerar.

Frågorna gäller olika ämnen som historia, geografi och kultur, men också allmänna frågor om EU och hur ett land kan bli EU-medlem.

  • Memorylänk till annan webbplats Här väljer du svårighetsgrad, ”enkel” eller ”svår”, och kan även lära dig mer om Europas flaggorlänk till annan webbplats.

www.eu.eu

  • LinguaGo!länk till annan webbplats I det här spelet ska du gissa rätt språk, akta dig för spindlar och samla poäng. Det gäller att vara riktigt snabb!

Europas historia

Det här materialet har tagits fram för elever mellan 10 och 15 år. Det ska hjälpa lärarna att diskutera kulturarv med eleverna. Tanken är att de ska få upptäcka, uppmärksamma och uppleva Europas rika och mångfacetterade kulturarv på ett roligt sätt.

Spela spelet Kulturarvsdetektivernalänk till annan webbplats.


www.eu.eu

Här får du träffa guiden Marcus och du får leta efter dolda skatter i Europas kulturarv. Spelinstruktionerlänk till annan webbplats för lärare.

Energi och miljö

Spelet Hållbara Shaun handlar om att skapa en renare, hälsosammare och mer hållbar framtid för våra städer och för vår planet.

”I spelet måste du hjälpa till att bygga en ny miljövänlig stad för de herrelösa djuren i den Stora staden och se till att hålla dem glada genom att ha koll på resurser, mat, energi, transport och natur. Prova att bygga din egen stad under tio dagar medan bonden är bortrest! Och om du tror att du är tillräckligt grön, kan du testa att klara Shauns uppdrag! Försök att lösa ett problem genom att leda Shaun och hans flock och rädda din stad.”

www.eu.eu

  • Tranornas resalänk till annan webbplats handlar om Europas fågelmigration och biologiska mångfald och idéer om vad eleverna kan göra själva för att hjälpa till att skydda den naturliga miljön.

Lärarhandledninglänk till annan webbplats med diskussionsfrågor

UR Skola visar i serien Dröm om demokratilänk till annan webbplats hur det går till att rösta och förklarar vilka beslut som fattas i riksdagen, kommunerna och landstingen samt i EU.

Lycka till!