Material för EU-undervisning

Vi är i slutet av terminen och rättningsarbetet efter nationella prov pågår för fullt. Vi är samtidigt mitt inne i en valrörelse - med fokus på EU den här gången. I det här blogginlägget finns material med filmer om EU, quiz, rollspel, EU-myter och presentationsbilder. Nästa gång det är val till Europaparlamentet, om 5 år, 2024, är våra nuvarande högstadieelever förstagångsväljare och redan i år får flera av våra gymnasieelever rösta.

De nationella proven är över och rättningsarbetet har tagit vid. Samtidigt pågår den ordinarie undervisningen och valet till Europaparlamentet närmar sig. I augusti/september, vid läsårets start, läste vi på min högstadieskola, samhällskunskap som första SO-ämne i samtliga årskurser med Sveriges riksdag och EU. Vi genomförde det nationella skolvalet och besökte valstugor.

Ny valrörelse

Nu är valrörelsen igång på nytt, nu med fokus på EU och vi genomför skolval och samarbetar mellan olika ämnen för att få till en riktigt bra undervisning. I mitt förra blogginlägg skrev jag om skolval och att vi just nu genomgår Europaparlamentets ambassadörsskoleprogram Länk till annan webbplats. för att certifieras till en Ambassadörsskola för Europaparlamentet. I januari i år genomfördes den första politiska debatten med EU-parlamentariker i Europahuset där eleverna hade arbetat fram frågor som de ställde till politikerna, arbetet inför valet påbörjades. I samma veva var vi ett antal lärare som var på utbildning med fokus på EU i ambassadörsskolesatsningen. Vi träffade lärare från landets olika delar.

Flera skolor har redan genomfört skolval, andra genomför val nu i veckan. Det finns en uppsjö av valkompasser, debatter som visas på TV och hörs i radio, valdeltagandet förutspås bli högt. 51% röstade i det senaste valet år 2014. Den skola jag arbetar på genomförde skolval på Europadagen 9/5 och eleverna gjorde ett strålande arbete som röstmottagare. Resultatet, även i skolvalet, visas 26/5 på valdagen. Det är alltså endast några dagar kvar till valet, skolvalets sista dag är på fredag 24/5. Nu kommer ett blogginlägg med hands on material för EU-undervisning med filmer, lärarhandledningar, quiz, rollspel och mycket mer. Välj ut och använd det som passar bäst för just er!

Material

Här (Red. Länken fungerar inte längre.) på EU:s officiella webbplats finns massor av inspiration, exempel för undervisningen och spel på EU:s 24 olika officiella språk. Om du önskar se vilka de olika språken är kan du titta här Länk till annan webbplats.. Det går alltså alldeles utmärkt att läsa om EU på franska, tyska, engelska, spanska och så vidare. På webbplatsen finns även en sammanställning med ”Basfakta om EU Länk till annan webbplats.”.

Quiz

 • Vad är EU?
 • Hur fungerar EU?
 • Hur påverkar EU min vardag?
 • Vad står på EU:s dagordning?

(Red: länkarnas målsidor finns inte längre)

Filmer

Det finns ett flertal filmer om EU. Filmerna Fatta EU är avsedda för högstadiet och EU i fokus riktar sig mer mot gymnasiet.

Film Länk till annan webbplats. Så funkar EU (Sveriges riksdag)

Filmer Länk till annan webbplats. och material, teckenspråk (Sveriges riksdag)

Film Vem bestämmer vad? med tillhörande arbetsblad (2014, UR Skola) (Red: länkens målsida finns inte längre)

Filmer Länk till annan webbplats. Fatta EU med tillhörande arbetsblad (2019, UR Skola)

 • Beslutsprocessen
 • Handel
 • Samarbete

Filmer Länk till annan webbplats. EU i fokus med tillhörande arbetsblad (2019, UR Skola)

 • In eller ut ur EU?
 • EU och demokratin
 • Asylpolitiken
 • Lobbyism

Film Sverige och världen - EU med tillhörande arbetsblad och lärarhandledning. (2018, UR Skola) (Red: länkens målsida finns inte längre)

Presentationsbilder om EU

Dessa presentationsbilder om EU, 45 stycken, får användas fritt och göras om efter behov. (Red: länkens målsida finns inte längre) Följande två bilder, som finns med i presentationsmaterialet, visar hur stora EU-länderna är och hur många människor som bor i respektive land. Sverige är det tredje största landet i EU, efter Frankrike och Spanien.

www.eu.eu

www.eu.eu

Beroende på hur många människor det bor i ett land får landet ett visst antal EU-parlamentariker. Idag har Europaparlamentet 751 ledamöter. Hur många som blir invalda i Europaparlamentet 2019 går att se här Länk till annan webbplats..

www.eu.eu

Här Länk till annan webbplats.ser du Europaparlamentets ledamöter ordnade efter politisk grupp och land. Grupperna visas på bilden här nedan, bilden går att studera närmare i presentationsmaterialet. Där framgår även hur många ledamöter som sitter i varje grupp.

www.eu.eu

Matcha din röst!

För att se vilka politiker, nationella partier och politiska EU-grupper som matchar dina synpunkter baserat på deras handlingar kan följande 25 frågor Länk till annan webbplats.besvaras.

EU på 10 minuter

I skriften EU på 10 minuter från Sveriges riksdag finns följande bild där det tydliggörs i vilken grupp de svenska EU-parlamentarikerna sitter.

Partigrupp går före hemland

www.eu.riksdagen.se

Sveriges riksdag

Sveriges riksdag har en EU-sida Länk till annan webbplats. där det finns material om vad EU gör, denna korta film på 2 minuter som heter Så arbetar riksdagen med EU Länk till annan webbplats. lanserades i april månad och syftar till att förklara hur riksdagens och EU:s arbete hör ihop. På riksdagens webbplats finns även material på teckenspråk.

Rollspel

Det levande valet Länk till annan webbplats.” - Rollspel framtaget för skolval

Republiken och skolan – Ett rollspel om demokratifrågor och riksdagsvalet

Rådet – ett rollspel om demokratifrågor och Europaparlamentsvalet (SVEA och Sverok)


Kollektivet Länk till annan webbplats.” – Rollspel om EU (GR-utbildning)

I Kollektivet får eleverna en ny roll/karaktär och de bor tillsammans i ett kollektiv där de ska komma fram till gemensamma regler.

Myter om EU

Det finns ett antal EU-myter Länk till annan webbplats. om till exempel lakritspipor, jordgubbar och böjda gurkor. Kanske är det någon myt som kan granskas närmare när vi arbetar med källkritik i undervisningen?

Det finns otroligt mycket material och det gäller att hitta det material som passar bäst, följ med i nyhetsrapportering, debatter och diskutera de olika partiernas valrörelser och budskap.

Det ska bli spännande att ta del av valresultatet, både för skolvalet och det stora valet samt efterarbeta resultatet, vilket bland annat görs inom matematikundervisningen med statistik.

I nästa val till Europaparlamentet, år 2024, då är våra nuvarande högstadieelever förstagångsväljare!


Charlotta Granath

Förstelärare i SO-ämnen och lärare vid lärarutbildningen. Tidigare ämnesspanare.

Mejla